Azijski delniški trgi so se okrepili, dolar šibkejši

Azijski delniški trgi so se okrepili, saj je večina ameriških delnic zabeležila rast in indeks S&P 500 je postavil nov rekordni niz zmag v zadnjih dveh letih. Vlagatelji so zelo pozorni na znake glede svetovnih obrestnih mer, ki naj bi se približale vrhu.

MSCI indeks je ostal nespremenjen, kljub temu pa je ta mesec pridobil 4,6 odstotka. Donos primerjalnih 10-letnih zakladnih zapisov je padel na 4,5059 odstotka, v primerjavi s sredinim zaključkom pri 4,523 odstotka v ZDA.

Dvoletni donos, ki raste s pričakovanji trgovcev glede višjih obrestnih mer FED, je padel na 4,932 odstotka, v primerjavi s sredinim zaključkom pri 4,936 odstotka v ZDA.

Avstralske delnice so se podražile za 0,44 odstotka. Japonski delniški indeks Nikkei je zrasel za 0,85 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je bil v začetku trgovanja višji za 0,11 odstotka. Kitajski indeks bluechip CSI300 pa je zabeležil rast za 0,2 odstotka.

Ekonomisti ANZ opažajo, da so trgi relativno mirni, saj vlagatelji čakajo na objavo oktobrskega poročila o indeksu cen življenjskih potrebščin ZDA naslednji teden. Poskušajo razumeti, ali so premiki v ameriških državnih obveznicah, delnicah in dolarju prejšnji teden zgolj korektivni ali pa predstavljajo temeljni premik v smeri.

Podatki o inflaciji na Kitajskem za oktober kažejo na 0,1-odstotno znižanje v primerjavi s septembrom in 0,2-odstotno znižanje v primerjavi z istim obdobjem lani.

Nepremičninski sektor na Kitajskem je v težavah. Delnice so senamreč okrepile po poročilih, da so kitajske oblasti pozvale zavarovalniško skupino Ping An, naj prevzame kontrolni delež v Country Garden Holdings. Tiskovni predstavnik podjetja Ping An je zanikal poročila in dejal, da se vlada ni obrnila na podjetje.

Valute

Dolar se je v azijskem trgovanju nekoliko znižal v primerjavi z jenom, vendar je še vedno blizu svoje najvišje vrednosti za letošnje leto. Evro je ostal nespremenjen in se trgoval po 1,0709 USD, v enem mesecu je pridobil 1,25 odstotka. Indeks dolarja, ki meri vrednost dolarja v primerjavi s košarico drugih valut, je nekoliko padel in se giblje pri 105,52.

Dolar se je opomogel od prejšnjega tedna zaradi naraščajočega zaupanja, da je FED prenehal zviševati obrestne mere. Vendar pa obstaja manjše soglasje o tem, ali je znižanje obrestnih mer v bližnji prihodnosti. Inflacija je namreč še vedno nad 2-odstotnim ciljem ameriške centralne banke.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 zrasel za 0,10 odstotka, Nasdaq Composite pa za 0,08 odstotka. Industrijski indeks Dow Jones je padel za 0,12 odstotka. Indeks S&P 500 je že osmi dan zapored dosegel rast in s tem podaljšal svoj najdaljši niz zmag v zadnjih dveh letih.

Federal Reserve je prejšnji teden ohranila referenčno obrestno mero čez noč v razponu od 5,25 odstotka do 5,50 odstotka. Centralna banka naj bi se ponovno sestala sredi naslednjega meseca. Tedenski zahtevki za pomoč brezposelnim v ZDA, objavljeni v četrtek, bodo pomemben pokazatelj stanja na trgu dela v državi, pričakuje se, da bodo dosegli 219.000, potem ko so prejšnji teden znašali 217.000.

Cene nafte so v sredo zdrsnile za več kot 2 odstotka na najnižjo vrednost v več kot treh mesecih zaradi zaskrbljenosti glede upada povpraševanja v ZDA in na Kitajskem. V azijskem trgovanju sta se ameriška surova nafta in nafta Brent nekoliko podražili za 0,8 odstotka.

Zlato je nekoliko zraslo, pri čemer se je promptno zlato trgovalo po ceni 1950,79 USD za unčo.

vir

Foto: Portal24