(Foto: GettyImages)

Azijski delniški trgi so danes zaskrbljenosti glede rasti na Kitajskem zdrsnili. Zdrsnili so tudi zaradi zaskrbljenosti glede namena zaostritve politike ameriške centralne banke. Zaostritve politike pa so bile potrjene v zapisnikih na majskem srečanju o določanju obrestnih mer.

Wall Street se je zaprl višje, saj je večina oblikovalcev politik Fed za junij in julij podprla zvišanje obrestne mere za polovico odstotne točke, s soglasnim mnenjem, da je gospodarstvo močno.  Razpoloženje v Aziji je umirjeno.

MSCI-jev najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske se je znižal za 0,6 %

Cene avstralskih delnic so padle za 0,47 %, japonski delniški indeks Nikkei pa je padel za 0,17 %. V zgodnjem evropskem trgovanju so se terminske pogodbe na vseregijski Euro Stoxx 50 pocenile za 0,14 %, prav tako nemški terminski roki DAX.

Padec v Aziji je bil v nasprotju z bolj optimističnim razpoloženjem na Wall Streetu, kjer se je Dow Jones Industrial Average povečal za 0,6%, S&P 500 je pridobil 0,95%, Nasdaq Composite pa je dodal 1,51%.

Dolar se je v sredo dvignil, v azijski trgovini pa se je malo spremenil. V primerjavi z jenom se je komaj kaj spremenil pri 127,30, evro pa je bil skoraj nespremenjen pri 1,0675 dolarja.

Indeks dolarja, ki sledi dolarju v primerjavi s košarico najpomembnejših konkurentov, je bil le 0,13 % višji pri 102,20.

Zmanjšali so se tudi premiki donosnosti ameriških zakladnic. 10-letna donosnost se je dvignila na 2,781 odstotka, dveletna donosnost, ki je občutljiva na politiko, pa je ostala pri 2,502 odstotka.

Surova nafta je ta teden stabilna. Nafta Brent je ostala na 114,03 ameriškega dolarja za sod, ameriška surova nafta pa se je podražila za 0,13 % na 110,47 ameriškega dolarja.

Prometno zlato se je pocenilo za 0,2 % na 1.849,19 ameriškega dolarja za unčo.