Azijski trgi nihajo, dolar in nafta višje

ByA.K.

5. februarja, 2024 , , , , , , ,
Foto: Freepik

Azijski trgi nihajo, dolar in nafta višje

V ponedeljek so azijske delnice padle, dolar pa je zabeležil rast, saj je zanesljivo poročilo o zaposlovanju v ZDA prekrižalo pričakovanja o morebitnem zmanjšanju obrestnih mer s strani Federal Reserve (FED). Kitajske delnice so ostale na nizki ravni, vladalo je šibko čustvo na trgu.

Cene nafte so bile negotove zaradi novih napadov Združenih držav na frakcije, povezane s Teheranom v Iraku, Siriji in Jemnu. Naraščajoča napetost na Bližnjem vzhodu je vplivala na tveganje na trgu.

MSCI indeks je na začetku tedna padel za 1 odstotek, kar pomeni, da je v letu doslej že izgubil 4,5 odstotka. Japonski Nikkei pa se je povzpel za 0,5 odstotka. V središču pozornosti v Aziji je bil padec kitajskih delnic, pri čemer je razpoloženje vlagateljev ostalo slabo. Kitajski regulator vrednostnih papirjev je obljubil ukrepanje za preprečevanje nenormalnih nihanj na trgu, vendar konkretnih ukrepov ni napovedal. Prav tako naj bi zajezili slabo namerno prodajo na kratko in pritegnili več dolgoročnih naložb.

Kitajski indeks modrih čipov CSI300 se je zmanjšal za 0,12 odstotka, potem ko je prejšnji teden dosegel novo najnižjo vrednost v petih letih. Hongkonški indeks Hang Seng pa je na začetku trgovanja izgubil 0,5 odstotka.

Ekonomisti ING so izpostavili, da bi lahko formalizacija sklada za stabilizacijo trga zagotovila kratkoročno spodbudo za trge, vendar je trenutno razpoloženje vlagateljev slabo, saj čakajo na izboljšanje temeljev.

Obrestne mere

Petkovi podatki kažejo, da se je rast delovnih mest v ZDA januarja pospešila, plače pa so se povečale za največ v skoraj dveh letih. To je znak vztrajne moči na trgu dela, kar bi lahko FED prisililo, da začne svoj cikel zmanjševanja obrestnih mer nekoliko pozneje, kot so pričakovali trgi. Predsednik FED-a Jerome Powell je dejal, da bodo pri odločanju o znižanju obrestnih mer preudarni. Močno gospodarstvo centralni banki namreč omogoča, da zgradi zaupanje v nadaljnje zmanjšanje inflacije.

Tržno orodje CME FedWatch trenutno ocenjuje 80-odstotno verjetnost, da bo Fed obdržal obrestne mere marca, kar je bistveno več kot na začetku leta. Trgovci pa zdaj določajo znižanje cen malo pod 120 bazičnimi točkami.

Močno poročilo o plačilnih listah je dvignilo donosnost zakladniških obveznic, pri čemer je donosnost 10-letnih zakladniških zapisov v azijskih urah znašala 4,077 odstotka. Tudi drugi donosi regionalnih obveznic so sledili in bili v ponedeljek višji. Donosi avstralske 10-letne obveznice in 10-letne državne obveznice Južne Koreje so se povečali za 11 bazičnih točk.

Indeks dolarja, ki meri ameriško valuto v primerjavi s šestimi glavnimi tekmeci, je dosegel nov osemtedenski vrh pri 104,18. Japonski jen pa je zaradi slednjega pristal blizu dvomesečnega dna, pri 148,59 za dolar.

Ameriška surova nafta se je podražila za 0,21 odstotka na 72,43 dolarja za sod. Cena Brent nafte je pri 77,58 dolarja, kar je 0,32 odstotka več kot na začetku tedna. Naraščajoče geopolitične napetosti in njihov vpliv na ponudbo nafte so vplivale na cene nafte.

Cena promptnega zlata se je znižala za 0,2 odstotka na 2.035,09 dolarja za unčo. Terminske pogodbe za ameriško zlato pa so padle za 0,10 odstotka na 2.034,00 dolarja za unčo.

vir; Foto: Freepik ; Portal24