Azijski trgi padli, cene nafte zaradi geopolitičnih napetosti višje

Foto: Freepik

Azijski trgi padli, cene nafte zaradi geopolitičnih napetosti višje

Azijski borzni trgi so v petek doživeli znatne izgube, s padcem japonskega indeksa Nikkei 225 za 3,3 odstotek in široko zasnovanega Topixa za 2,78 odstotka. Padci so bili opaženi na večini večjih azijskih trgov, vključno z južnokorejskim Kospi, ki je padel za 2,83 odstotka, in avstralskim S&P/ASX 200, ki je zabeležil 1,59 odstotni padec. Tudi hongkonški Hang Seng je upadel za 1,49 odstotka, medtem ko je celinski kitajski CSI 300 zabeležil manjši padec za 0,68 odstotka.

Ti padci sovpadajo z nedavnim poročanjem NBC News, ki navaja, da Izrael izvaja operacijo v Iranu. Novica je povzročila padec delnic in tveganih sredstev ter zvišanje cen varnih zavetišč, kot sta zlato in jen. Zlato je doseglo novo rekordno vrednost 2.411,09 USD za unčo, jen pa se je v primerjavi z ameriškim dolarjem okrepil za 0,45 odstotek na 153,93.

Cene nafte

Cene nafte so zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu prav tako poskočile, pri čemer je Brent narasel za 3,63 odstotka na 90,27 USD za sod, ameriška surovina West Texas Intermediate pa za 3,66 odstotka na 85,76 USD za sod. Dogajanje na Bližnjem vzhodu je dodatno poudarjeno z poročili iranske tiskovne agencije Fars, ki je poročala o eksplozijah v bližini letališča v Isfahanu, Flight Radar 24 pa je potrdil, da so bili številni leti preusmerjeni nad iranski zračni prostor.

V ozadju teh dogodkov je Japonska objavila podatke o inflaciji za marec, ki kažejo rahlo zmanjšanje skupne stopnje, in sicer na 2,7 odstotka, medtem ko osnovna stopnja inflacije brez cen sveže hrane ostaja na 2,6 odstotka. To je v skladu s pričakovanji ekonomistov, ki jih je anketiral Reuters.

V ZDA so trgi prav tako pokazali znake nestabilnosti, saj so terminske pogodbe ameriških delnic padle za več kot 1 odstotek. Glavni indeksi na Wall Streetu so končali neenotno, pri čemer je S&P 500 zabeležil peto zaporedno izgubo, Nasdaq Composite pa je padel za 0,52 odstotka. Nasprotno pa je industrijsko povprečje Dow Jones dodalo 0,06 odstotka in se zaključilo tik nad ravno mejo za leto 2024.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Freepik