Azijski trgi se opomorejo; fokus na obrestne mere

Foto: Pixabay

Azijski trgi se opomorejo; fokus na obrestne mere

Azijsko-pacifiški trgi so se na začetku novega tedna okrepili po petkovem padcu, ki je bil posledica zaostrenih geopolitičnih napetosti med Izraelom in Iranom. Vlagatelji ta teden pozorno spremljajo sveže podatke iz Kitajske, Japonske in Južne Koreje, medtem ko so ključne obrestne mere na Kitajskem ostale nespremenjene.

V petek so trgi v azijsko-pacifiški regiji doživeli padec po tem, ko je Izrael sprožil napade na Iran, kar je povzročilo padec delniških trgov in rast vrednosti t.i. “varnih pristanišč”. Vendar so se trgi opomogli na začetku novega tedna.

V ponedeljek so glavne obrestne mere za kitajsko enoletno in petletno posojilo ostale nespremenjene na ravneh 3,45 odstotka oziroma 3,95 odstotka. Enoletni LPR (Loan Prime Rate) služi kot referenca za večino posojil podjetjem in gospodinjstvom, medtem ko petletni LPR vpliva predvsem na nepremičninske hipoteke.

Odziv indeksov

Indeksi na trgu so se odzvali različno. Hongkonški Hang Seng je zabeležil padec za 1,71 odstotka, medtem ko je CSI 300 na celinski Kitajski ostal stabilen. Japonski Nikkei 225 je narasel za 0,46 odstotka, široko zasnovani indeks Topix pa je zabeležil večjo rast za 0,95 odstotka. Južnokorejski Kospi je prav tako zabeležil rast, in sicer za 0,85 odstotka, medtem ko je manjši kapital Kosdaq napredoval za 0,49 odstotka. V Avstraliji je S&P/ASX 200 začel teden z 1,08 odstotka rastjo.

Na drugi strani sveta so v petek ameriški indeksi kot Nasdaq Composite in S&P 500 zabeležili padec, kar je bil njihov šesti zaporedni poraz, kar je najdaljši niz od oktobra 2022. Nasprotje temu je bilo industrijsko povprečje Dow Jones, ki se je dvignilo za 0,56 odstotka, predvsem zaradi pozitivnega odziva na zaslužek podjetja American Express, ki je naraslo za več kot 6 odstotkov.

Na Kitajskem je bila odločitev o ohranitvi obrestnih mer v skladu z napovedmi. Glede na nedavno anketo Reutersa so analitiki pričakovali, da bosta obe stopnji ostali nespremenjeni. CSI 300 je prejšnji teden pridobil 1,9 odstotka, kar kaže na nekoliko stabilnejšo situacijo na trgih kljub globalnim napetostim.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Pixabay