Azijski trgi sledijo optimizmu na Wall Streetu

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Azijski trgi sledijo optimizmu na Wall Streetu

Azijsko-pacifiški finančni trgi so ta teden pričeli z rastjo, pri čemer so sledili pozitivnemu trendu na Wall Streetu, kjer so se tehnološke delnice po šestdnevni seriji izgub okrepile. Vlagatelji sedaj pozorno spremljajo sveže podatke o poslovni dejavnosti iz Avstralije, Japonske in Indije, ki bi lahko dali dodatne smernice za prihodnje tržne gibe.

Zadnje številke S&P Global razkrivajo, da je avstralski sestavljeni indeks nabavnih menedžerjev (PMI) dosegel svojo najvišjo točko v zadnjih dveh letih, in sicer 53,6, kar predstavlja rahlo povečanje v primerjavi z marčevskimi 53,3. Podatki za PMI iz Japonske in Indije še niso bili objavljeni, pričakuje pa se, da bodo razkriti kasneje danes.

Azijski borzni indeksi:

  • S&P/ASX 200 je začel dan z 0,44-odstotno rastjo,
  • Japonski Nikkei 225 in široko zasnovan Topix sta pridobila po 0,17 odstotka,
  • Južnokorejski Kospi je zrasel za 0,12 odstotka, medtem ko je Kosdaq pridobil 0,44 odstotka,
  • Hang Seng iz Hongkonga je odprl z 0,91-odstotno rastjo, nasprotje pa je predstavljal CSI 300 s Kitajske, ki je zabeležil 0,15-odstotni padec.

Povratek optimizma na Wall Street

V ZDA so indeksi S&P 500 in Nasdaq Composite prekinila svoj šestdnevni niz izgub in pridobila 0,87 odstotka oziroma 1,11 odstotka. Nvidia, priljubljen proizvajalec čipov, je pridobila impresivnih 4,4 odstotka po skoraj 14-odstotni razprodaji prejšnji teden. Arm Holdings je prav tako beležil rast, saj je njegova vrednost narasla za skoraj 7 odstotkov.

Cene surove nafte so bile nižje, po izjavi Irana, da ne bo stopnjeval konflikta z Izraelom, kar je pomirilo trge. Ameriška nafta je čez noč pridobila 0,2 odstotka na 82,06 USD za sod, medtem ko je Brent nafta zrasla za 0,2 odstotka na 87,16 USD za sod. V valutnem sektorju je evro ostal blizu petmesečnega minimuma pri 1,0659 USD, medtem ko se je japonski jen okrepil za 0,1 odstotka na 154,71 za dolar, po padcu na 154,85 – najnižjo vrednost v zadnjih 34 letih.

Cene zlata so padle za 1 odstotek na 2295,9 USD za unčo, nadaljujoč s padcem, ki je čez noč dosegel 2,7 odstotkov.

[Vir: CNBC/Reuters]; Portal24; Foto: Freepik