Azijski trgi so nov teden začeli z optimizmom

ByA.K.

29. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Azijski trgi so nov teden začeli z optimizmom

Azijski trgi so začeli nov teden z optimizmom, pri čemer nihanje Wall Streeta in težave China Evergrande niso uspeli ustaviti pozitivnega razpoloženja. Hongkong je prevzel vodstvo, medtem ko je Hang Seng pridobil več kot 1 odstotek. Dvige so beležili tudi trgi iz Tokia in Seula.

Razlog za optimizem je predvsem v prepričanju, da obljube Pekinga o spodbudah končno postajajo dejanja. Hang Seng se je dvignil, potem ko je Peking naznanil prekinitev posojanja omejenih delnic. K pozitivnemu vzdušju na trgih so prispevala tudi obsežna znižanja bančne rezerve in načrtovana stabilizacija sklada za delnice.

Kljub nedavnemu dvigu ima Hang Seng še prostor za rast, saj je prejšnji teden dosegel 15-mesečni dno. Tudi modri žetoni celinske Kitajske so bili optimistični. Prejšnji teden so padli na najnižje vrednosti v zadnjih petih letih.

Ameriške delnice

Vendar pa so terminske pogodbe na ameriške delnice pokazale nekoliko nižje vrednosti. Indeks S&P 500 se je že v petek spustil in prekinil petdnevni niz postavljanja novih rekordov.

Teden bo poln dogodkov z velikim tveganjem, previdnost ne bo odveč. V ZDA bo Federal Reserve sprejel odločitev o svoji politiki, objavljeno bo mesečno poročilo o delovnih mestih. Pričakujemo lahko tudi pomembne rezultate podjetij, kot so Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon in Meta platforme, ki predstavljajo skoraj četrtino S&P 500.

Ponedeljkovo dogajanje je v primerjavi s tem precej umirjeno, z objavo predhodnih podatkov o BDP Švedske ter pričakovanji glede zaslužkov podjetij, kot sta Ryanair in Koninklijke Philips. Hkrati pa vlagatelji spremljajo tudi govorni nastop namestnika vodje ECB, Luisa de Guindosa, ki sledi nedavnemu srečanju centralne banke, kjer so se utrdile stave za morebitno znižanje obrestne mere junija. Bank of England pa je v tem tednu na vrsti s svojo napovedjo politike, kar bo vplivalo na dogajanje na trgih v prihodnjih dneh.

vir; Foto: Freepik; Portal24