Azijski trgi: Vpliv ameriškega FED-a na obrestne mere

Foto: Freepik

Azijski trgi: Vpliv ameriškega FED-a na obrestne mere

Na azijskih trgih so v sredo delnice ostale neodločne, saj so vlagatelji tehtali možnost, da bi ameriška centralna banka Federal Reserve (FED) letos upočasnila tempo zniževanja obrestnih mer. Medtem je japonski jen zaradi pričakovanj o nadaljevanju fleksibilne monetarne politike v državi padel na novo štirimesečno dno. Tokijski Nikkei je bil zaradi državnih praznikov na Japonskem zaprt. Šibkost jena je terminske pogodbe za Nikkei dvignila za 0,6 odstotka. Dvig sledi potezi japonske centralne banke, ko je zaključila obdobje negativnih obrestnih mer.

MSCI indeks azijskih delnic izven Japonske je zabeležil 0,2-odstotno rast. Avstralske delnice v sektorju virov (.AXJO) so se povišale za 0,3 odstotka, medtem ko so kitajski modri žetoni CSI300 izgubili 0,2 odstotka in hongkonški indeks Hang Seng je padel za 0,5 odstotka. Kitajska centralna banka je svoje referenčne obrestne mere pustila nespremenjene, kar je bilo v skladu s splošnimi pričakovanji.

Dolar je proti jenu pridobil 0,2 odstotka in dosegel novo štirimesečno najvišjo vrednost 151,16 jena in se približal 152 jenom, ravni, ob kateri so japonske oblasti konec leta 2022 intervenirale. Japonski odmik od negativnih obrestnih mer napoveduje novo dobo v monetarni politiki države, a analitiki predvidevajo, da bo proces normalizacije denarne politike Bank of Japan (BOJ) potekal postopoma.

Pozornost vlagateljev usmerjena na FED

Pozornost vlagateljev se sedaj usmerja na odločitve Federal Reserve, in sicer glede obrestnih mer, ki bodo znane pozneje danes, pri čemer obstaja tveganje, da bodo nove gospodarske projekcije pokazale le dva znižanja obrestnih mer. Trgi zdaj pričakujejo, da bo prvo znižanje obrestnih mer s strani FED-a morda šele v juniju ali juliju, zaradi nedavnih podatkov, ki kažejo, da inflacija ostaja visoka.

Goldman Sachs predvideva, da bo FED razpravljal tudi o ravni nevtralne obrestne mere, ocenjuje pa, da je dolgoročna nevtralna obrestna mera med 3,25 in 3,5 odstotka, kar je nad splošno pričakovanim razponom 2–2,5 odstotka. Na valutnem trgu sta evro in avstralski dolar pridobila na vrednosti proti jenu, s tem ko je evro dosegel 164,34 jena, kar je najvišje od leta 2008. Avstralski dolarja 98,72 jena, le malo pod devetletnim vrhom.

Cene nafte so se zaradi močnega dolarja umaknile z večmesečnih vrhuncev. Nafta Brent se je znižala za 0,2 odstotka na 87,19 USD za sod. Ameriška nafta je izgubila 0,4 odstotka in dosegla 83,18 USD za sod. Cene zlata so bile stabilne pri 2156,08 USD za unčo, nekoliko pod rekordno vrednostjo 2194,99 USD, doseženo v začetku tega meseca.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik