Azijsko-pacifiški trgi po spodbudnih novicah zrasli

ByA.K.

9. januarja, 2024 , , ,
[Foto: Portal24 (AI)]

Azijsko-pacifiški trgi po spodbudnih novicah zrasli

Azijsko-pacifiški trgi so v torek zabeležili pozitivno gibanje na vseh področjih in se uspešno povrnili po nedavnih razprodajah. Vlagatelji so pozorno spremljali dogajanje na več področjih, ki so vplivala na tržne gibanje.

Decembrska inflacija v Tokiu ocenjena na 2,4 odstotka

Vlagatelji so z zanimanjem spremljali podatke o decembrski inflaciji v glavnem mestu Japonske, Tokiu, ki velja za vodilni kazalnik inflacije v državi. Stopnja inflacije seje decembra v Tokiu upočasnila na 2,4 odstotka, kar je nekoliko nižje od 2,6 odstotka, doseženih prejšnji mesec. Osnovna inflacija, brez upoštevanja cen sveže hrane, je ostala nespremenjena pri 2,1 odstotka, kar je skladno s pričakovanji analitikov.

Avstralska maloprodaja presegla pričakovanja

Novembra 2023 se je maloprodaja v Avstraliji povečala bolj, kot so pričakovali ekonomisti. Zabeležila je 2-odstotno rast na mesečni ravni, kar je preseglo pričakovanja Reutersovih analitikov, ki so pričakovali le 1,2-odstotno rast. Državni referenčni indeks S&P/ASX 200 se je odzval s 1,02-odstotno rastjo.

Nikkei 225 pridobil, Kospi napredoval

Japonski Nikkei 225 je kljub nekaj odvzetim dobičkom še vedno zabeležil 1,2-odstotno rast. Indeks Topix je napredoval za 0,81 odstotka. V Južni Koreji je Kospi pridobil 0,29 odstotka, čeprav je tehnološki velikan Samsung Electronics znižal svojo napoved dobička za četrti kvartal 2023. Kosdaq z majhno kapitalizacijo pa je pridobil 0,81 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je zabeležil 0,34-odstotno rast, medtem ko je celinski kitajski CSI 300 zrasel za 0,29 odstotka.

Pozitivno gibanje tudi na ameriških trgih

V ZDA so vsi trije glavni indeksi zabeležili rast, predvsem zaradi spodbudnih gibanj tehnoloških delnic. Delnice podjetja Nvidia so pridobile 6,4 odstotka in dosegale najvišjo vrednost vseh časov, medtem ko so se delnice Amazona povzpele za skoraj 2,7 odstotka, kar je prispevalo k višji vrednosti Nasdaq Composite indeksa. Delnice družbe Apple so zabeležile 2,3 odstotka rast, nato pa še dodatnih 2,4 odstotka, potem ko je Evercore ISI svojim strankam svetoval, naj izkoristijo priložnost po padcu v prejšnjem tednu.

S&P 500 je pridobil 1,41 odstotka, Nasdaq Composite pa se je dvignil za 2,2 odstotka, kar je označilo najboljši dan tehnološkega indeksa od 14. novembra. Industrijsko povprečje Dow Jones je pridobilo 216,90 točk ali 0,58 odstotka in se ustavilo pri 37.683,01.

Skupno gledano so se trgi v regiji Azijsko-pacifiških držav vrnili v pozitivno gibanje, pri čemer so vplivali različni dejavniki, vključno z inflacijo v Japonski, maloprodajo v Avstraliji in pozitivnimi gibanji na ameriških trgih.

vir; Foto: Portal24 (AI)