Azijsko-pacifiški trgi v pričakovanju ključnih gospodarskih podatkov

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Azijsko-pacifiški trgi v pričakovanju ključnih gospodarskih podatkov

Azijsko-pacifiški trgi so v pričakovanju ključnih gospodarskih podatkov pokazali mešane rezultate. Vlagatelji so z zanimanjem čakali na objavo podatkov o zaupanju potrošnikov z Japonske ter na inflacijske podatke iz ZDA, ki bi lahko dali nove smernice glede morebitnih sprememb obrestnih mer s strani Federal Reserve.

V Avstraliji je Nacionalna avstralska banka poročala o manjših spremembah v poslovnih pogojih in zaupanju v mesecu marcu. Poslovni pogoji so se znižali za eno točko na devet, medtem ko se je poslovno zaupanje izboljšalo za eno točko na ena, a ostalo pod dolgoletnim povprečjem.

Na Japonskem je indeks Nikkei 225 zrasel za 0,49 odstotka, Topix pa je zabeležil rast za 0,33 odstotka. V Južni Koreji je Kospi zabeležil padec za 0,24 odstotka, Kosdaq pa je upadel za 0,3 odstotka. V Hongkongu je indeks Hang Seng pridobil 0,77 odstotka, medtem ko se je kitajski CSI 300 znižal za 0,43 odstotka. Avstralski indeks S&P/ASX 200 je zabeležil rast za 0,48 odstotka, s čimer se je opomogel po ponedeljkovih izgubah.

Wall Street

V ZDA so se glavni indeksi gibali znotraj omejenega razpona, saj vlagatelji nestrpno čakajo na poročilo o indeksu cen življenjskih potrebščin, ki bo objavljeno v sredo. Dow Jones je padel za 0,03 odstotka, S&P 500 se je znižal za 0,04 odstotka, Nasdaq Composite pa je končal nekoliko višje, z rastjo za 0,03 odstotka. Obrestne mere na zakladne zapise so se zvišale, pri čemer je 10-letni zakladni zapis dosegel približno 4,42 odstotka, kar je za 4 bazične točke več.

V poslovnih novicah, Lee Boo Jin, izvršni direktor južnokorejske hotelske skupine Shilla Hotels, je prodal približno 5,2 milijona delnic Samsung Electronics za 326 milijonov dolarjev, da bi pokril davek na dediščino po smrti nekdanjega predsednika Samsunga, Leeja Kun-heeja. Cena na delnico je znašala 84.100 vonov.

Na področju električnih vozil, Hyundai in Kia sodelujeta z indijskim podjetjem Exide Energy pri razvoju, proizvodnji in dobavi baterijskih celic za električna vozila na indijskem trgu. Hyundai je izpostavil, da bo to sodelovanje okrepilo njihovo vlogo kot pionirjev na področju uporabe doma proizvedenih baterij v njihovih prihajajočih modelih EV v Indiji. Delnice Hyundaija so padle za 0,55 odstotka, medtem ko so se delnice Kie zvišale za 0,65 odstotka.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Freepik