Azilni dom: Minister Poklukar in direktor Policije Jušić nista prepričala župana Brežic

Protest na Obrežju [Foto: Zajem zaslona]

Azilni dom: Minister Poklukar in direktor Policije Jušić nista prepričala župana Brežic

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor Policije Senad Jušić sta se v Brežicah srečala z županom Ivanom Molanom, razpravljali pa so o aktualnih vprašanjih, povezanih z migracijami in varnostjo v regiji. Obisk se je zgodil v času, ko občina Brežice, ki se sooča s 85 odstotki vseh nezakonitih prehodov državne meje, išče trajnostne rešitve za upravljanje s prihodom prebežnikov.

Poklukar je po srečanjih poudaril, da je “varnostna situacija zadovoljiva, dobra” in omenil dogovor z Generalno policijsko upravo o možnosti povečanja policijske prisotnosti, če bi bilo to potrebno. Opozoril je tudi na problematiko tihotapskih mrež, saj so na področju zabeležili že 200 primerov tihotapcev, ki delujejo preko zahodnobalkanske poti. Glede na izkušnje sosednjih držav, Poklukar izpostavlja vse bolj nepredvidljivo in agresivno vedenje tihotapcev, kar povečuje tveganje za varnost tako policistov kot lokalnih prebivalcev.

V luči iskanja rešitev za izzive, povezane z migracijami, so Poklukar, Jušić in Molan razpravljali o vzpostavitvi novega registracijskega centra za prebežnike in začasnega azilnega doma. Župan Molan je izrazil odločno nasprotovanje načrtovanemu azilnemu domu na Obrežju, ki ga lokalna skupnost vidi kot neprimerno in nehumano rešitev. Molan poudarja, da bi takšna lokacija lahko negativno vplivala na varnost in kvaliteto življenja v občini, obenem pa bi povečala obremenitve za policijske sile.

Protesti

Protesti lokalnega prebivalstva na Obrežju, kjer so s transparenti izrazili nasprotovanje vzpostavitvi azilnega doma, kažejo na resnost skrbi med prebivalci. Molan poziva vlado k preoblikovanju načrta za azilni dom, izpostavlja pa tudi, da že obstoječi registracijski centri v občini ustrezno služijo svojemu namenu in da bi novi skupni center lahko prispeval k večji učinkovitosti in varnosti.

Na očitke in skrbi župana je Poklukar odgovoril optimistično, verjame v humanost načrtovanih rešitev ter poudarja pomen pripravljenosti na možno povečanje števila prebežnikov. Kljub temu, da na srečanju stališča niso bila zbližana, minister izraža upanje, da bo dialog z lokalnim prebivalstvom omogočil najti kompromisno rešitev.

Ta obisk in razprave so odraz širšega izziva, s katerim se sooča Slovenija in druge evropske države – kako uravnotežiti humanitarno odgovornost do prebežnikov z zagotavljanjem varnosti in dobrobiti lokalnih skupnosti. Razvoj dogodkov v Brežicah bo zato pomembno merilo za prihodnje ukrepanje ne samo na lokalni, temveč tudi na nacionalni ravni.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona