BAE Systems dobil pogodbo za gradnjo podmornic

Največje britansko obrambno podjetje, BAE Systems, je pridobilo pogodbo v vrednosti 3,95 milijarde funtov (4,82 milijarde dolarjev) za gradnjo nove generacije podmornic v okviru varnostnega pakta Aukus. Pakt, ki je bil oblikovan z namenom nasprotovanja kitajskim ambicijam v indo-pacifiški regiji, združuje ZDA, Združeno kraljestvo in Avstralijo.

Vse tri države so marca razkrile podrobnosti o tem dogovoru, ki bo Avstraliji do konca leta 2030 zagotovil podmornice na jedrski pogon. Peking je ta dogovor ostro kritiziral, medtem ko je izvršni direktor BAE Systems, Charles Woodburn, izrazil ponos na vlogo podjetja v tem trilateralnem podmorniškem programu.

Pogodba bo financirala razvojno fazo do leta 2028, pričakuje pa se, da se bo proizvodnja začela proti koncu desetletja. Prva podmornica SSN-Aukus bo dostavljena v poznih 2030-ih. Tako Združeno kraljestvo kot Avstralija bosta uporabljali te podmornice, ki temeljijo na britanski zasnovi.

Britanski obrambni minister, Grant Shapps, je ob začetku konference konservativne stranke v Manchestru poudaril strateški pomen tega programa. “Ta naložba v program Aukus bo zagotovila dolgoročne zmogljivosti podmornic lovec-ubijalec, ki jih potrebujemo za ohranitev naše prednosti,” je dejal.

Za BAE Systems bo ta posel prinesel tudi znatne naložbe v svojo ladjedelnico v Barrow-in-Furnessu v Cumbriji, kjer je zaposlenih več kot 10.000 ljudi. Pogodba bo zagotovila tudi naložbe v dobavno verigo in dodatno zaposlovanje.

Zagon so tako dobila tudi večja obrambna podjetja v Združenem kraljestvu, kot je Rolls-Royce Submarines, ki bo zagotavljal jedrske reaktorje za plovila SSN-Aukus. Nedavno je petletno pogodbo za delo na podmornicah SSN-Aukus podpisal tudi Babcock International.

Zavezništvo Aukus, ki je bilo prvič objavljeno septembra 2021, je že večkrat sprožilo kritike s strani Kitajske. Kljub temu zahodne države trdijo, da je cilj dogovora okrepiti stabilnost v Indo-Pacifiku.

vir Foto: BAE Systems (ilustracija podmornice) Portal24