Baltimore: Reševalne ekipe začele s kompleksnim čiščenjem porušenega mostu

ByMiha Kovač

31. marca, 2024 ,
Baltimore [Foto: Zajem zaslona NBCNews]

Baltimore: Reševalne ekipe začele s kompleksnim čiščenjem porušenega mostu

Po zrušenju mostu Francis Scott Key Bridge v Baltimoru, ki je v torek terjalo življenja šestih cestnih delavcev, so reševalne ekipe začele s kompleksnim prizadevanjem za ponovno odprtje blokiranega mestnega pristanišča. Prvi korak tega prizadevanja je bil izveden v soboto, ko so iz vode dvignili prvi kos jeklenega nosilnega mostu, da bi omogočili dostop bark in vlačilcev do mesta nesreče.

Jekleni nosilni most se je zrušil v zgodnjih jutranjih urah torka, ko je kontejnerska ladja, ki je izgubila pogon, trčila v enega od njegovih nosilcev. Veliki dela mostu se je zrušil v reko Patapsco kar je povzročilo blokado ladijskega kanala pristanišča Baltimore… o tem smo poročali tukaj.

Guverner Marylanda, Wes Moore, je na tiskovni konferenci razkril načrte za razrez dela jeklene zgornje konstrukcije mostu na kos, ki ga bo mogoče z žerjavom prenesti na barko in odpeljati do lokacije Tradepoint Atlantic v Sparrows Pointu. Ta postopek bo omogočil odprtje začasno omejenega kanala, kar bo ključno za povečanje števila plovil, ki lahko dostopajo do območja nesreče in pospešijo okrevanje.

Izjemno zapleteno čiščenje

Moore ni podal časovnice za zaključek te faze čiščenja, vendar je poudaril, da se bodo prizadevanja nadaljevala, dokler ne bo mogoče povečati števila vlačilcev, bark in čolnov v območju, da bi pospešili okrevanje. Prav tako je omenil, da delavci še ne bodo poskušali odstraniti zmečkanega dela zgornje konstrukcije mostu, ki se naslanja na premec kontejnerske ladje Dali, ki pluje pod singapursko zastavo.

Operacijo čiščenja in ponovnega odprtja pristanišča Baltimore je guverner Moore opisal kot “izjemno zapleteno”. Dodal je, da trup ladje Dali, čeprav poškodovan, ne bo dodatno poškodovan.

Kontraadmiralka obalne straže Shannon Gilreath je pojasnila, da pred premikanjem ladje Dali morajo ekipe odstraniti ostanke iz ladijskega kanala z globokim ugrezom reke Patapsco. Prav tako je bilo razkrito, da so bile trupla dveh delavcev, ki sta popravljala krov mostu v času nesreče, najdene, medtem ko so prizadevanja za pridobitev štirih drugih domnevno mrtvih delavcev še vedno prekinjena zaradi prenevarnih razmer.

Omogočeno raztovarjanje

Operacija, ki je vključevala rezanje in dvig kosa porušenega mostu severno od ladijskega kanala z uporabo 160-tonskega morskega žerjava. Delo je potekalo v prisotnosti še večjega, 1000-tonskega žerjava, ki je bil prav tako nameščen na mestu nesreče. Odrezani del mostu bo premeščen v Tradepoint Atlantic. Tradepoint Atlantic, nekoč mesto jeklarne Bethlehem Steel Mill, leži na strani zaliva Chesapeake, nasproti porušenega mostu, njegovo pristanišče je polno operativno.

Paul Wiedefield iz Ministrstva za promet Marylanda je povedal, da so se uradniki Tradepointa strinjali, da omogočijo drugim ladjam, da raztovorijo vozila na globokomorskem doku objekta, kar bo olajšalo pripravo na nadaljnje pošiljanje trgovcem. Ta dogovor prihaja v času, ko je delo približno 15.000 ljudi, povezanih z dnevnim delovanjem pristanišča, začasno ustavljeno zaradi nesreče.

Baltimore, kot največje ameriško pristanišče za “roll-on, roll-off” uvoz vozil in izvoz kmetijske ter gradbene opreme, igra ključno vlogo v logistiki vzhodne obale. Strokovnjaki za logistiko sicer navajajo, da bi lahko kontejnerski promet prevzela druga pristanišča na vzhodni obali. Vpliv nesreče na lokalno in državno gospodarstvo pa je zagotovo opazen.

V odziv na krizo je uprava za mala podjetja na zahtevo države Maryland odobrila razglasitev katastrofe, ki malim podjetjem, prizadetim v nesreči, omogoča, da zaprosijo za nujna posojila z nizkimi obrestmi do 2 milijona dolarjev do konca leta 2024. Poleg tega je zvezna vlada Marylandu dodelila 60 milijonov dolarjev nujnih sredstev za čiščenje ruševin in začetek obnove Key Bridge, kar predstavlja izjemno hitro izplačilo. Predsednik Joe Biden je zagotovil, da bo zvezna vlada pokrila vse stroške povezane z odstranjevanjem ruševin in obnovo mostu, kar poudarja nacionalni pomen hitrega odziva in obnove.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona