Baltske države zaprle meje za vozila registrirana v Rusiji

Estonija, Litva in Latvija so v skladu z uradnim sporočilom vlade v Talinu v sredo zaprle svoje meje za vozila, registrirana v Rusiji. Od srede zjutraj nihče ne more v Estonijo z avtomobilom z ruskimi registrskimi tablicami. Ukrep je del enotnih pravil, ki jih uporabljajo vse tri baltske države kot previdnostni ukrep proti ruski invaziji na Ukrajino.

Avtomobili z ruskimi registrskimi tablicami ne morejo prečkati zunanjih meja teh držav, ki so članice Nata in EU. V primeru, da se vozila ne obrnejo in se vrnejo od koder so prišli, jih lahko zasežejo. Obstajajo izjeme od pravila, kot v primeru tranzita v rusko suženjsko mesto Kaliningrad. Izvzeti so tudi avtomobili diplomatskih in konzularnih predstavništev.

Avtomobili z ruskimi registrskimi tablicami lahko zapustijo baltske države in prečkajo zunanjo mejo EU, če se uporabljajo izključno kot prevozno sredstvo.

Evropska komisija je 8. septembra pojasnila, da vozila, registrirana v Rusiji, v okviru evropskih sankcij proti Rusiji, ne morejo več vstopiti na ozemlje EU, ne v zasebne ne v komercialne namene. “Ne moremo dovoliti, da državljani agresorske države uživajo prednosti svobode in demokracije, medtem ko Rusija nadaljuje z genocidom v Ukrajini,” je dejal estonski zunanji minister Margus Tsahkna.

Ozadje

Ukrep je prišel po napetosti med EU in Rusijo zaradi ruske invazije na Ukrajino. Evropska unija je uvedla več sankcij proti Rusiji, vključno z omejitvijo dostopa do kapitalskih trgov, prepovedjo izvoza določenega blaga in tehnologij, ter omejitvijo dostopa do EU za določene osebe in entitete, povezane z ruskim vodstvom. Zaprtje meja za vozila z ruskimi registrskimi tablicami je le eden izmed ukrepov, ki jih je uvedla EU v poskusu, da bi zmanjšala ruski vpliv in prispevala k koncu nasilja v Ukrajini.

Posledice

Zaprtje meja bo imelo verjetno pomembne posledice tako za posameznike kot za podjetja. Mnogi Rusi, ki delajo ali potujejo v baltskih državah, bodo morali najti alternative prevozu. Slednje bi lahko pomenilo večje stroške in neprijetnosti. Podjetja, ki se zanašajo na prevoz blaga med Rusijo in baltskimi državami, bodo prav tako prizadeta. Kljub temu pa mnogi v regiji verjamejo, da so takšni ukrepi nujni za zagotovitev varnosti in stabilnosti.

Foto: Arco Images GmbH/ F. Scholz

Portal24