Banan ni priporočljivo jesti za zajtrk, zakaj?

ByAna Koren

16. marca, 2023 ,
Banane [Foto: Pexels]

Kaj se zgodi z našim telesom, če vsak dan za zajtrk pojemo banano?

Ali veste kaj se zgodi z našim telesom, če vsak dan za zajtrk pojeste banano? Imamo odgovor! Banane so del zdrave in polnovredne prehrane. Polne so vitaminov in hranil, ob rednem uživanju pa pomagajo ohranjati in izboljševati splošno zdravje. A z bananami pa ne smete pretiravati. Bolj kot so zrele, več sladkorja vsebujejo, zato lahko, če jih uživate v velikih količinah, povzročijo povečanje telesne mase.

Zakaj banan ni priporočljivo jesti za zajtrk?

Ameriška nacionalna medicinska knjižnica zbira številne študije, ki so pokazale, da je uživanje banan za zajtrk problematično. Banane so namreč povezane s skoki ravni sladkorja v krvi. V prvi vrsti naj bodo previdni bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, ki se jim lahko raven sladkorja močno spremeni, če vsak dan uživajo banane.

Zaradi tega velja, da je banane bolje jesti popoldne ali zvečer. Največkrat se priporoča uživanje zelenih banan, saj vsebujejo vlaknine, telesa pa pri tem ne napolnijo s toliko sladkorja.

Če imate za zajtrk vseeno raje banane, jih je najbolje zaužiti z živili, bogatimi z beljakovinami in zdravimi maščobami.

Prednosti uživanja banan

Ko so del uravnotežene prehrane, banane spodbujajo prebavo, nas ohranjajo site in tako vplivajo na hujšanje, izboljšajo zdravje kože, povečajo raven energije in izboljšajo naš vid.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

20 dejstev o bananah, ki jih zagotovo ne poznate

Ali poznate ta zanimiva dejstva o bananah? Večina zgodovinarjev verjame, da so banani ime, ki ga nosi še danes dali arabski trgovci s sužnji. Banane, ki so jih poznali, so bile dolge približno kot prst odraslega človeka, od tod tudi ime banana, ki je arabska beseda za prst.

Latinsko ime za banano je “musa sapientum”, kar pomeni plod žajblja… več tukaj.