Barcelona uveljavlja turistično in mestno takso: Kakšna je razlika in koliko znašata?

ByAna Koren

1. julija, 2024 , ,
Barcelona [Foto: Pixabay]

Barcelona uveljavlja turistično in mestno takso: Kakšna je razlika in koliko znašata?

Barcelona, ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Evropi, se že dlje časa sooča s problemom prekomernega turizma. Da bi obvladali pritisk, ki ga množični turizem povzroča na mesto, so mestne oblasti uvedle turistično takso, ki jo dopolnjuje še mestna taksa. Od leta 2012 Barcelona poleg turistične takse za celotno regijo zaračunava tudi dodatno pristojbino. Leta 2022 so napovedali nadaljnje zvišanje mestne takse, ki se bo uresničilo v naslednjih dveh letih.

Razlike med turistično in mestno takso

Obiskovalci Barcelone morajo plačati dve različni taksi, in sicer regionalno turistično takso in mestno takso. Regionalni davek se razlikuje glede na vrsto nastanitve, v kateri obiskovalci bivajo. Za hotele s štirimi zvezdicami znaša 1,70 €, za najem nastanitve, kot je Airbnb, 2,25 €. Za hotele s petimi zvezdicami in luksuzne hotele je potrebno plačati 3,50 €. Potniki na križarjenju, ki v mestu preživijo manj kot 12 ur, plačajo regiji 3 €, tisti, ki preživijo več kot 12 ur, pa 2 €.

Poleg tega obstaja še mestna taksa, ki se zaračunava za največ sedem nočitev. Ta se razlikuje glede na vrsto nastanitve in trenutno znaša 3,25 evra na noč za večino obiskovalcev. Za tiste, ki bivajo v turističnih apartmajih ali se ustavijo s križarjenjem za manj kot 12 ur, pa znaša 4 evre na noč.

Povečanje mestne takse v letu 2024

Aprila letos se je mestna taksa dvignila z 2,75 evra na 3,25 evra, oktobra 2024 pa se bo še povečala na 4 evre na osebo na noč. To pomeni, da bodo gostje v petzvezdničnih nastanitvah odšteli skupaj 7,50 evra na noč – 52,50 evra na osebo za tedensko bivanje, kar je več kot dosedanjih 47,25 evra.

Razlogi za uvedbo turistične takse

Glavni razlog za uvedbo in povečanje turistične takse je obvladovanje prekomernega turizma in izboljšanje kakovosti življenja v mestu. Mestni svet upa, da bo s tem privabil bolj kakovostne turiste, ki bodo mestu prinesli več prihodkov. Barcelona letno sprejme povprečno 32 milijonov obiskovalcev, od katerih jih veliko pride na križarkah. Zvišanje takse bo pomagalo financirati mestno infrastrukturo, vključno z izboljšavami cest, avtobusnih storitev in tekočih stopnic.

Mestne oblasti pričakujejo, da bo novi višji davek leta 2024 povečal dohodek s 95 milijonov evrov na 115 milijonov evrov. “Ekonomski podatki za turizem v letu 2019 že naraščajo, ne v številu turistov, ampak v višini prihodkov od turizma v Barceloni,” je dejal podžupan Jaume Collboni. Dodal je, da mesto ne zasleduje več množičnega turizma, temveč kakovostni turizem, ki dodaja vrednost mestu.

Odziv mestnega sveta in nadaljnji ukrepi

Barcelona en Comú, stranka, ki je podprla oktobrsko povišanje, je poudarila, da je “turizem dosegel svojo mejo”. Mestni svet je prav tako izrazil zadovoljstvo z uvedbo novih ukrepov za omejitev motenj, ki jih povzročajo vodeni ogledi, vključno z omejitvami hrupa in enosmernimi sistemi.

Druge španske destinacije s turistično takso

Barcelona ni edino mesto v Španiji, ki zaračunava turistično takso. Balearski otoki (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) zaračunavajo nočnino v višini 1–4 € za vsakega dopustnika, starega 16 let. Valencia je prav tako nameravala uvesti podobno takso, vendar so po volitvah leta 2023 te načrte opustili.

S povečanjem taks Barcelona ne le obvladuje pritisk množičnega turizma, temveč tudi izboljšuje mestno infrastrukturo in kakovost življenja za svoje prebivalce. Mestne oblasti upajo, da bo ta korak prispeval k bolj trajnostnemu in kakovostnemu turizmu v prihodnosti.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay