V Barceloni bodo morali turisti na krovih križark kmalu plačati davek za bivanje. S tem ukrepom želijo v mestu zmanjšati onesnaževanje.

Obiskovalcem turistično takso v višini 3€ za bivanje nad 12 ur in 1 € za bivanje, krajše od 12 ur , zaračunajo že zdaj. Katalonska ministrica za podnebne ukrepe Teresa Jorda je povedala, da bodo podrobnosti o novem davku predstavili v prihodnjih dneh.

Koliko bo novi davek stal obiskovalce?

Koliko bo novi davek stal obiskovalce katalonska vlada še ni sporočila.

“Pričakujemo, da bomo lahko že v prihodnjih tednih predstavili vladni predlog za ureditev emisij v pristaniških območjih Katalonije. Veseli smo, da bomo lahko skupaj z mestom Barcelono delili rezultate in prakso delovanja. “

Teresa Jurda

Barcelona pa ni edino evropsko mesto, ki upa, da bo davek omejil vpliv ladij za križarjenje na okolje. Pretirano obremenjene Benetke so velike križarke prepovedale že leta 2021. Od začetka prihodnjega leta dalje, namerava osrednja italijanska turistična destinacija obiskovalcem zaračunati tudi 10 evrov vstopnine.

Kako bo novi davek na križarke pomagal okolju?

Barcelona je najbolj obremenjeno pristanišče za križarke v Evropi. Leta 2019 se je tam izkrcalo približno 3 milijone potnikov, dnevno število obiskovalcev križarjenj pa je po 139-ih dneh letošnjega leta preseglo 10.000. Leta 2020 se je promet zmanjšal za 90 odstotkov (covid-19),  leta 2021 se je povečal na 521.000. Letos naj bi bil obisk Barcelone še večji.

Promet križark zelo vpliva na okolje v Barceloni. Poročilo l. 2019 je pokazalo, da je mesto zaradi križark utrpelo več onesnaženja zraka kot katero koli drugo evropsko pristanišče. Ladje uporabljajo težko surovo nafto, ki vsebuje približno 2000-krat več žveplovega oksida kot navadno dizelsko gorivo.

Križarke so l. 2017 v Barceloni izpustile v zrak kar 32,8 ton žveplovega oksida.

Vir: Euronews

Foto: Freepik