Barcelona želi prepovedati homofobne in seksistične spominke

ByAna Koren

22. junija, 2024 , ,
Barcelona [Foto: Pixabay]

Barcelona želi prepovedati homofobne in seksistične spominke

Mestni svet Barcelone razmišlja o uvedbi predpisov, ki bi lahko privedli do prepovedi prodaje in razstavljanja spominkov z “žaljivo” in “neokusno” vsebino. Ta predlog bi vključeval izdelke z homofobno ali seksistično vsebino, kot so na primer falični odpirači za steklenice in kozarci z blagovno znamko.

Svetnik Jordi Coronas je ostro kritiziral nizko kakovost nekaterih spominkov, ki so razstavljeni na ulicah Ciutat Vella, najstarejše soseske v mestu. Coronas je te stojnice označil za “zanikrno zmešnjavo”, ki “ponižuje” podobo Barcelone kot turistične destinacije. Med drugim je izpostavil “penise z blagovno znamko Barcelona in majice s seksističnimi, homofobičnimi ali preprosto slabimi sporočili”.

Predlog stranke Esquerra, ki se zavzema za neodvisnost, je prejel podporo gospodarske komisije mestnega sveta. Slednje jim omogoča nadaljnje preučevanje možnosti za uvedbo prepovedi “žaljivih” spominkov. Podžupan Barcelone za gospodarstvo Jordi Valls podpira pobudo in je obljubil, da bo mestna vlada raziskala načine za omejitev razstavljanja in prodaje tovrstnih spominkov. Kljub temu je opozoril na težave pri določitvi konkretnih pravil, saj je ocena slabega okusa zelo subjektivna.

Predlog prihaja tik pred začetkom praznovanja Pridea v mestu, kar dodatno poudarja potrebo po ukrepanju proti homofobnim in seksističnim vsebinam. Coronas se zavzema za “domiselno rešitev”, ki bi lahko premostila ovire pri uvedbi tovrstne prepovedi.

S tem ukrepom Barcelona upa, da bo izboljšala svojo podobo in se znebila spominkov, ki degradirajo najbolj obiskane ulice mesta.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay