Bardella za premierja: Podpora Ukrajini, a brez francoskih vojakov

Francoska zastava [Foto: Pexels]

Bardella za premierja: Podpora Ukrajini, a brez francoskih vojakov

Jordan Bardella je skupaj z Marine Le Pen, vodjo Nacionalnega zbora, izrazil svojo zavezanost podpori Ukrajini z zagotavljanjem streliva in obrambne opreme, vendar je odločno zavrnil pošiljanje francoskih vojakov ali raket dolgega dosega v Ukrajino, če bo imenovan za premierja.

“Moje stališče se ni spremenilo, podprli bomo Ukrajino z zagotavljanjem obrambne opreme, streliva, operativne logistične podpore in obrambnega orožja, da se bo lahko zaščitila in obdržala frontno črto,” je dejal Bardella. “Za razliko od predsednika Emmanuela Macrona sem proti pošiljanju francoskih enot in vojakov v Ukrajino,” je dodal ter označil prisotnost francoskih vojakov v Ukrajini kot “rdečo črto”.

Bardella je izključil možnost pošiljanja raket dolgega dosega, ki bi lahko dosegle rusko ozemlje. Pariz in Kijev trenutno zaključujeta načrte za pošiljanje zahodnih inštruktorjev, vključno s Francozi, v Ukrajino. Vendar bi ti načrti lahko bili ogroženi, če bi Nacionalni zbor vstopil v francosko vlado po predčasnih volitvah, ki jih je sklical Macron kot odgovor na hud poraz njegove stranke na volitvah v EU, kjer je Nacionalni zbor dosegel izjemen uspeh. Volitve bodo potekale 30. junija in 7. julija.

Umirjanje stališč

Javne raziskave napovedujejo, da bi Nacionalni zbor lahko dosegel pomemben rezultat v državnem zboru, kar bi omogočilo Bardelli, da postane premier, če bo njegova stranka dobila večino. Čeprav je Macron kot predsednik republike vodja oboroženih sil, predsednik vlade nadzoruje proračun.

Nacionalni zbor je v zadnjih mesecih nekoliko omilil svoja kontroverzna stališča do Rusije in Nata. Stranka je s svoje spletne strani umaknila obrambni manifest za predsedniške volitve leta 2022, ki je pozival k poglobitvi diplomatskih vezi z Moskvo in izstopu iz Natovega integriranega poveljstva.

Bardella je želel ublažiti skrbi glede morebitne oslabitve francoskega vpliva na svetovnem prizorišču v primeru zmage njegove stranke. “Ne nameravam oslabiti francoskega glasu in zavezanosti na mednarodnem prizorišču in to bom neizmerno spoštoval,” je dejal in ponovil, da stranka ne želi več, da se Francija umakne iz Natovega integriranega poveljstva, dokler traja vojna v Ukrajini.

Ob tem je Bardella obsodil “kršitev ozemeljske celovitosti Ukrajine” in dodal, da se želi “izogniti vsakemu tveganju eskalacije z Rusijo, ker je Rusija jedrska sila, jaz pa se zavzemam za vrnitev miru in politične stabilnosti v to regijo”.

Ohranitev visoke ravni obrambnih izdatkov

Novoizvoljeni evropski poslanec je obljubil tudi ohranitev visoke ravni obrambnih izdatkov. Lansko poletje je francoski zakonodajalec sprejel nezavezujoč sedemletni zakon o vojaškem načrtovanju države, ki predvideva skupno porabo 413 milijard evrov za obrambo do leta 2030. “Želim, da bi lahko Francija še naprej krepila svojo oborožitev. Moja ambicija je zagotoviti francosko suverenost in strateško avtonomijo in nadaljeval bom finančna prizadevanja, začrtana v zakonu o vojaškem načrtovanju,” je dejal Bardella.

Bardella je tudi jasno povedal, da če volivci njegovi stranki ne bodo dali absolutne večine, bi zavrnil priložnost, da postane premier. “Če bom jutri v položaju, da bom imenovan v kabinet predsednika vlade in ne bom dobil absolutne večine francoskih državljanov, bom imenovanje zavrnil,” je dejal za France 2 TV.

Nacionalni zbor je napovedal, da bo 28-letni Bardella njihov premierski kandidat in ne dolgoletna vodja stranke Marine Le Pen, ki je njihova kandidatka za predsedniške volitve leta 2027. Bardella je poudaril, da za učinkovito ukrepanje potrebuje absolutno večino. “Premier z relativno večino ne more spremeniti stvari, zato ne bi mogel delovati v vsakdanjem življenju Francozov,” je dejal.

Trenutne javnomnenjske ankete kažejo, da bo parlament razdeljen na tri skupine – Nacionalni zbor, Macronovo sredinsko stranko in levo zavezništvo. Francoska ustava določa, da predsednik imenuje predsednika vlade, vendar ne določa meril, ki jih mora upoštevati, kar pomeni, da ima Macron več možnosti. Če bo Nacionalni zbor zmagal na volitvah brez absolutne večine, a ne bo želel voditi vlade, bi lahko Macron premiersko mesto ponudil drugi največji stranki ali pa poskusil sestaviti koalicijo mainstream strank. Ne glede na končni scenarij analitiki menijo, da obstaja nevarnost politične paralize. Po ustavi se nove volitve ne morejo ponoviti prej kot čez leto dni, zato ta možnost ne pride v poštev.

[Vir: Politico]; Portal24; Foto: Pexels