Bavčar in Golubić oproščena obtožb o oškodovanju Istrabenza

ByAna Koren

16. marca, 2023

Bavčar in Golubić oproščena obtožb o oškodovanju Istrabenza

V ponovljenem sojenju je Okrožno sodišče v Kopru nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in predsednika uprave Maksime Holding Miroslava Golubića oprostilo obtožb zlorabe položaja pri prodaji delnic Intereurope na škodo Istrabenza.

Igor Bavčar je bil obtožen, da je leta 2007 zlorabil položaj predsednika uprave Istrabenza. V okviru zapletenega posla za več kot 14 milijonov evrov je odkupil sveženj delnic Intereurope. Bavčar je sveženj naslednji dan prodal za 10,3 milijona. S tem naj bi Istrabenzu povzročil 3,7 milijona evrov škode in prav toliko koristi družbi Maksima Holding, ki jo je vodil Golubić, lastniško pa jo je obvladoval Bavčar. Miroslav Golubić naj bi Bavčarju po prepričanju tožilstva pri tem poslu pomagal.

Tožilstvo je tako kot na prvem sojenju za Bavčarja predlagalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni. Za Golubića so predlagali dve leti.

Prvostopenjsko sodišče je aprila 2019 odločilo, da sta Bavčar in Golubić kriva. Bavčarja je obsodilo na dve leti in pol zapora. Skupaj s prejšnjo obsodbo v zadevi Istrabenz mu je sodišče izreklo enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora, Golubića je obsodilo na eno leto in osem mesecev zapora. Leta 2020 je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje pred spremenjenim senatom. To se je začelo februarja lani.

vir Foto: STA

Ne spreglejte…

Grah Whatmough: Za odstop ni razloga

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je na novinarski konferenci poudaril, da je sodba višjega sodišča drugačna kot sodba prvostopenjskega: “Tudi zato, ker je ta sodba v diametralnem nasprotju s sodbo provostopenjskega sodišča, se bomo obrnili na vrhovno sodišče in vložili predlog za dopustitev revizije v tem konkretnem postopku.”… več tukaj.