BBC: Analiza rusko-ameriškega incidenta nad Črnim morjem

ByAna Koren

15. marca, 2023 ,

BBC o incidentu nad Črnim morjem: Bo Ukrajina ostala brez pomembnih informacij?

BBC analiza rusko-ameriškega incidenta nad Črnim morjem. Srečanje ruskega letala in ameriškega brezpilotnika, ki je povzročilo padec ameriškega brezpilotnika v Črno morje, se zdi najpomembnejši javno priznani ameriško-ruski konflikt od začetka ruske invazije na Ukrajino. Incident kot tak sproža številna vprašanja in predstavlja trenutek, poln nevarnosti.

John Kirby, tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost, pravi, da je bilo v zadnjih tednih še nekaj prestrezanj v zraku. A je to zdaj popolnoma drugačne narave. Postavlja se vprašanje, ali je možno, da je prišlo do nesreče. “Na podlagi dejanj ruskih pilotov je jasno, da niso bili niti varni niti profesionalni,” je na tiskovni konferenci dejal sekretar Pentagona, brigadni general Pat Ryder iz ameriških zračnih sil. 

“Ni bilo neposredne komunikacije”

“Mislim, da dejanja govorijo sama zase,” je dejal Ryder o incidentu. Incident se je zgodil, ko je rusko lovsko letalo SU-27 nad Črnim morjem poškodovalo propeler brezpilotnega letala ameriškega letalstva MQ-9 Reaper. 

Ali vedenje ruskih pilotov, ki naj bi izlili gorivo na pot drona in nato trčili vanj, predstavlja bistveno stopnjevanje napetosti?

Po podatkih Pentagona je celoten incident trajal približno 30 do 40 minut. 

Brigadni general Ryder pravi, da ni bilo neposredne komunikacije med rusko in ameriško vojsko. ZDA trdijo, da so tudi ruska letala verjetno utrpela nekaj škode, kar nakazuje, da trčenje ni bilo namerno. 

“Če je to sporočilo, da naj nehamo, se to ne bo zgodilo”

Vemo, da State Department posreduje naše skrbi glede incidenta neposredno ruski vladi,” je dejal Ryder. Toda kaj ta epizoda pomeni za prihodnost ameriških operacij brezpilotnih letal nad Črnim morjem in za vitalni nadzor, ki ga takšne operacije zagotavljajo Ukrajini?

“Če je sporočilo, da nas želijo odvrniti od letenja ali delovanja v mednarodnem zračnem prostoru nad Črnim morjem, jima ne bo uspelo, ker se to ne bo zgodilo,” je za VOA povedal povedal Kirby

Ni presenetljivo, da želi Rusija ukrajinskim zaveznikom čim bolj otežiti takšno delo. Washington je bil o tem, kaj se je zgodilo z dronom redkobeseden. 

Po trčenju so bili ameriški piloti dron z daljinskim upravljanjem prisiljeni strmoglaviti v Črno morje. Brigadni general Ryder ni želel povedati, kam je dron padel in ali ga je ruska mornarica poskušala umakniti. Zdi se, da zvočni posnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, kažejo, da poteka nekakšna operacija izvleka ruskih brezpilotnih letal. A to ni potrjeno.

Jasno je, da Washington ne bo vesel, če bi tako občutljiva nadzorna tehnologija padla v ruske roke. Za Joeja Bidna, ki je odločen podpirati Ukrajino, “kolikor bo treba”, je to občutljiv trenutek.

“Ukrajini v vojni proti Rusiji ne pomaga le zahodno orožje”

Ni le zahodno orožje tisto, ki Ukrajini pomaga braniti se pred rusko invazijo, gre tudi za ogromno količino obveščevalnih podatkov realnega časa o vseh vidikih ruskih vojaških operacij, vključno s premikanjem plovil v Črno morje in izstrelitev raket proti tarčam po Ukrajini.

Od obrambe kritične nacionalne infrastrukture Ukrajine do načrtovanja lastnih ofenzivnih operacij je Kijev močno odvisen od stalnega pretoka informacij. Iz očitnih razlogov ameriški uradniki ne bodo vključeni v dodatne previdnostne ukrepe, ki jih bodo zdaj vključevale njihove operacije nadzora, če sploh.

Washington jih želi obdržati, a se želi izogniti uporabi sile in nevarnosti, da bi bil vpleten v bolj neposreden konflikt z Moskvo.

vir Foto: Wikipedia (MQ-9 Reaper)