Bela hiša odobrila nov paket ameriške vojaške pomoči Ukrajini

ByA.K.

28. decembra, 2023 , ,
Foto: Pexels

Bela hiša odobrila nov paket ameriške vojaške pomoči Ukrajini

Bela hiša je uradno odobrila nov paket vojaške pomoči za Ukrajini, in sicer v vrednosti približno 250 milijonov dolarjev. Paket vključuje zračno obrambo, strelivo za topništvo, osebno orožje in protitankovsko orožje, so sporočili ameriški uradniki. Poudariti je treba, da gre za zadnje financiranje, ki je na voljo brez nove odobritve kongresa. Pogovori v kongresu so trenutno zastali, kar postavlja vprašanje o prihodnjem financiranju ukrajinske vojaške pomoči.

Ukrajina je opozorila, da so njeni vojni napori ogroženi, prav tako javne finance, če ne bo dodatne pomoči Zahoda. Sredi zastale protiofenzive na vzhodu države in spreminjajoče se linije nadzora se ukrajinski uradniki soočajo z možnostjo upočasnitve pomoči zaveznikov v Washingtonu in Evropi.

Ukrajinska vojna ima sicer široko podporo v ameriškem kongresu, so dogovor o dodatnem orožju preprečili republikanci. Slednji vztrajajo, da morajo biti varnostni ukrepi na meji med ZDA in Mehiko strožji in del kakršnega koli dogovora o vojaški pomoči.

Predlog za ukrep nujne porabe, ki bi zagotovil 50 milijard dolarjev za Ukrajino in 14 milijard dolarjev za Izrael, je bil nedavno zavrnjen v senatu. Vsi republikanci so pri tem glasovali proti, skupaj z neodvisnim kandidatom Berniejem Sandersom, ki običajno glasuje z demokrati, vendar je izrazil zaskrbljenost glede Izraelska vojna proti Hamasu.

Kasnejši obisk ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ni prepričal zakonodajalcev. Orožje iz tega svežnja pomoči bo iz obstoječih zalog Pentagona in za to ne bo potrebna odobritev kongresa.

Ukrepanje je nujno

Državni sekretar Antony Blinken je povedal, da je nujno, da kongres ukrepa hitro, da bi pospešil interese nacionalne varnosti s pomočjo Ukrajini pri obrambi pred agresijo Rusije. “Naša pomoč je ključnega pomena za podporo našim ukrajinskim partnerjem, ko branijo svojo državo in svobodo pred agresijo Rusije,” je dejal Blinken.

Madžarska je medtem blokirala 50 milijard evrov vreden EU paket pomoči za Ukrajino. Ukrajina se sicer sooča s proračunskim primanjkljajem v višini 43 milijard dolarjev. Uradniki pravijo, da bodo morda morali odložiti plače in pokojnine za državne uslužbence, če kmalu ne bo nadaljnje pomoči Zahoda.

“Podpora partnerjev je izjemno pomembna,” je v intervjuju za Financial Times dejala podpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko, ki je tudi državna gospodarska ministrica. “Nujno jo potrebujemo,” je dejala. Po poročanju časnika potekajo tudi pogovori o manjšem paketu pomoči, ki ne bi potreboval odobritve Madžarske, in bi ga lahko sprejeli v začetku februarja.

Financiranje ukrajinskih zahodnih zaveznikov se upočasnjuje, ruske sile pa nadaljujejo boj na vzhodu države, kjer so v torek zavzele ključno mesto Mariinko. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je sporočil, da so njegove enote zavzele to mesto, potem ko so se ukrajinske sile umaknile. Mesto je že več kot eno leto v ospredju spopadov.

vir; Foto: Pexels; Portal24