Ob polnoči je v veljavo za leto dni stopila Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Uredba določa najvišji drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa. Ceni omenjenih pogonskih goriv se bodo na avtocestnem križu oblikovale prosto.

Vlada bo uredbo izven avtocest in hitrih cest znova regulirala drobnoprodajne cene dizla in NMB-95. Omejila je višino marže trgovcev na 0,0591 evra na liter dizla, za NMB-95 pa 0,0607 evra za liter. Marža trgovcev za liter dizelskega goriva bo po 17. avgustu znašala 0,0983 evra, za NMB-95 pa 0,0994 evra za liter.

Ceni se bosta izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (PLATT’S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Ceni bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju (od 21. junija do vključno ponedeljka, 4. julija 2022), znašali 1,848 evra za liter dizelskega goriva in 1,755 evra za liter NMB-95.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest po novem ne bodo več regulirane. Drobnoprodajne cene bodo za te servise oblikovane prosto na trgu oziroma jih bodo določali trgovci sami.

Zaradi napovedane podražitve pa je na nekaterih bencinskih servisih prihajalo do pomanjkanja goriv, o tem smo poročali tukaj. Državljane so minister Han, Petrol in OMW pomirili, da je goriva dovolj težave, da so z logistiko, o tem smo poročali tukaj.

Foto: Siol

By A.K.

One thought on “Bencin in dizel danes dražja”

Komentar: