Benedikt Beno Lavrih: Božič je človeški in božji objem

Božič je človeški in božji objem. Kdaj vas je zadnjič nekdo objel? Ste se razveselili objema? Kaj se je v vas dogajalo? Je to prevelika bližina, vas jo je strah? Vas lahko objame samo tisti, ki vas ima rad, in v njem, njej čutite ljubezen?

V času mnogih želja, voščil, hrepenenj, stisk rok, veselja, napisanih ali povedanih dobrih želja, je cilj vsega, da začutimo božični objem. Kaj je ta čarobni čudežni objem? Naj nam prinese veliko veselja, duhovnih in telesnih moči, za življenje, za vsakodnevne korake. Naj nam Božič da zdravja in vseh tistih darov, ki jih najbolj potrebujemo.

V preteklosti je bil Božič božji objem. Vse je bilo usmerjeno, da se razveselimo prihoda Jezusa Kristusa. V Sloveniji smo besedo Advent, čas pričakovanja Jezusa Kristusa spremenili v veseli december. Vse nas vabi, da se zavijemo v potrošniški, in veseljaški svetleči čas. Pustimo, da se v nas prebuja nekaj, kar nam bo dalo več življenja. Božič ni blišč, ampak upanje, veselje, pogum za življenja.

Božič je odločitev. Objemajo nas družinske večerje, obložene mize, obdarovanje, druženje, božični žur, počitnice, veliko zaužitih dobrot, obisk naših starih prijateljev… V vsem tem je lahko veliko dobrega in lepega, samo če se odpiramo za vse, kar nam prinaša mir, zadovoljstvo, srečo, veselje.

Ali se bomo pustili objeti prebujanju lepega, dobrega in svetega v nas, ali bomo samo praznovali? Razveselimo se lepih doživljanj, ohranimo jih. Iščimo mir in notranjo sproščenost. Prisluhnimo sebi, poslušajmo mir duše, glejmo, kako je luč živa v nas.

V zgodovini so ljudje iskali Boga

V zgodovini so ljudje iskali Boga. Človek si je vedno želel pravih živih znamenj po katerih bi videl in doživel Boga. S prihodom Kristusa na svet, je tudi prišla pomoč za človeka in človeštvo. Zatekamo se k Bogu, da bi bilo življenje lepše, lažje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju. (Jn 10, 10.) Tako pravi Jezus in to je Njegovo sporočilo. To je sporočilo praznikov.

Božič včasih ni bil prost dan. V domačem, skritem družinskem vzdušju so se postavljale jaslice. V javnosti se ni govorilo o praznikih. Skrivnost, nekaj zasebnega in osebnega je bilo v praznovanju Božiča. Dišalo je po kadilu, blagoslov je bil tudi navzoč. Nismo veliko govorili, a praznovali. To je bil družinski praznik, praznik verujočih in tistih, ki so želeli biti z Jezusom.

Kaj potrebujemo danes? Kaj je danes dotik in objem božiča in praznikov?

Ne glede na to, kako smo napojeni z obiljem okraskov in kiča, si še vedno želimo doživetje miru, veselja, ljubezni, upanja, poguma, veliko lepega, dobrega in svetega. Božič daje veselje, Božič prebuja veselje do življenja. Si želimo vse to? Hrepenimo, prosimo za vse to?

Pustite da vas nagovori Jezus. On je dober in usmiljen. Njegov nauk nas v marsičem opogumlja in nam daje smisel. Razveselimo se Njegove duhovne moči, ki jo daje na različne načine. Božič je močan božji dotik in objem, saj se ponovno zavedamo, da nas ima Bog rad. Nismo sami na poti življenja, Bog skrbi za nas.

Ko govorimo o praznovanju Božiča kot o objemu, se prepustimo vsem pozornostim in darovom, ki nas spremljajo v tem času. Najprej se dobro zavedajmo in razveselimo, kaj vse prejemamo v tem času. Veliko pozornosti si pokažemo. Razveselimo se srečanj, besed, darov. To so dotiki pozornosti in spoštovanja. Veliko želja in hrepenenj. Vsako srečanje, stisk rok je dotik in to daje moč in duha. Dobro poslušajmo, kaj nam bližnji z mnogimi napisanimi ali izrečenimi želijo povedati. Ustavimo se ob željah. To so dotiki srca, to je Božič. Prav v tem času mnogi doživimo in spoznamo, da imamo okrog sebe ljudi, ki nas imajo radi.

V mestnem adventnem vrvežu ste po nekaj letih srečali znanca. Klepet, vroča pijača in njegova zgodba, ki je težka, a močna. Preživlja krizo ločevanja od žene, bori se z boleznijo raka. Zgodba se vas je dotaknila in vam postavlja vprašanje; “Kljub vsem preizkušnjam, od kod njemu moč in pogum za vsak dan?” In srečanje z vašim prijateljem vam je dalo moč in pogum. Če on zmore, zakaj ne bi jaz.

Božič je prebujanje naših virov energije in moči.

Božič prižiga v nas luč, ki je vedno navzoča, a med temi prazniki še bolj vidimo, kaj je lepega in dobrega v nas. Prižgimo jo in se načrtno odločimo, da je življenje močnejše od težav in preizkušenj. Strahovi, ki jih imamo in težave, naj ne zameglijo božičnega objema, ki je v upanju in zavesti, da nismo na poti sami. Imate toliko vere, da zaupate Jezusovim besedam, da je zmeraj z nami na naših poteh in da nosi naša bremena?

Praznujte in se prepustite prvemu svetemu večeru 24. decembra. Družina naj se zbere. Če ste sami, povabite prijatelje. Skupno obedovanje daje svetlobo. Druženje ustvarja božično toplino. Razumevanje, spoštovanje, sprejemanje bližnjih, daje življenje in svetlobo. Božični dotik je v dobri mirni družbi. To je tudi božja navzočnost. Jezus prihaja po naši dobroti.

Blagoslovite dom, stanovanje!

Blagoslovljeno vodo lahko dobite v župniji ali cerkvi. Kaj danes človeku pomeni blagoslov? Vabilo, da kličemo Boga, da pride med nas in je z nami. Prikličemo več življenja v naše stanovanje in med nas. Ko kropimo z blagoslovljeno vodo, želimo, da nas Bog oživlja in vse, kar nam je dano nam spregovori z večjo svetlobo in mirom. Voda nas očiščuje, osveži in daje življenje.

Dotik božičnih dni naj pride v vas po božičnih pesmih. Lep božični koncert, obisk cerkve in ogled jaslic. Sprehod po božično novoletno okrašenem mestu, razmišljanje in sprehod v naravo. Povabljeni na polnočnico ali božično mašo. Še veliko božičnih dotikov in objemov nas čaka. Važno je, da se jim prepustimo in nas zavijejo v srečo in veselje.

Naj Božič odmeva v vaših dneh.

Benedikt Beno Lavrih

Foto: Osebni arhiv; Portal24