(Foto: Kris Atomic)

Če boste to poletje obiskali Beneški bienale, lahko z vročine pobegnete tudi v eno izmed treh očarljivih vrtnih kavarn. Kavarne so, sicer v že tako ali tako očarljivem okolju, kot skrite zelene  oaze in so kot nalašč za hitro kavo, lahek prigrizek ali beneški aperitiv.

Kavarna v monumentalnem vrtnem rastlinjaku

Kavarna Serra dei Giardini je le streljaj od paviljonov Giardini della Biennale, ene od dveh glavnih lokacij umetniških razstav in se nahaja v elegantne in prostornem rastlinjaku, ki je bil zgrajen leta 1894, za prvo mednarodno umetniško razstavo v mestu. Po večji obnovi, ki jo je izvedel mestni svet Benetk, je bila železna in steklena konstrukcija preurejena v svetel prostor za kavarno in okrepčevalnico. Kavarna je znana po sadnih smutijih in domačem pecivu. 

Barvna eksplozija v dizajnerski kavarni Bienala

Osrednji paviljon bienala se nahaja v Giardini della Bienale in ima lastno spektakularno umetniško kavarno. Notranjost je oblikoval Tobias Rehberger, dobitnik Leone d’Oro za najboljšega umetnika na Bienalu l.2009. Stene so prekrite z dramatičnimi črno-belimi geometrijskimi vzorci, gostje pa sedijo za svetlimi mizami.

Slog je navdahnjen z umetniškimi oblikami, ki so se pojavile med prvo svetovno vojno, imenovane razzle dazzle ali dazzle camouflage, kjer geometrijske oblike v kontrastnih barvah ustvarjajo živahne optične vzorce.

Za obisk kavarne, morate imeti vstopnico za bienale.

Elegantna kavarna v bližini Markovega trga

Tik za vogalom trga sv. Marka ležijo zgodovinski kraljevi vrtovi. Park je naročil Napoleon Bonaparte v začetku 19. stoletja in je bil po veliki prenovi pred kratkim ponovno odprt. V tej obilici zelenja se nahaja Coffee Pavilion, elegantna neoklasična zgradba. Kupolasta zgradba je narejena iz istrskega kamna, delovati pa je začela kot Cafehaus v času Habsburške vladavine v letih 1816 in 1817. Hladna notranjost zgradbe iz 19. stoletja je kot nalašč za pobeg pred vročim poletnim soncem. Sosednji rastlinjak se odpira na vrtove, kjer lahko ob mizah v senci uživate v kavi.

Vir: Euronews