Benetke poleg vstopnin v mesto uvajajo omejitve za turistične skupine

ByA.K.

31. decembra, 2023 ,
Foto: Freepik

Benetke poleg vstopnin v mesto uvajajo omejitve za turistične skupine

Benetke v prizadevanju za uravnavanje masovnega turizma in izboljšanje kakovosti življenja domačinov, za turistične skupine uvajajo nove omejitve. Od junija naprej bodo turistične skupine omejene na največ 25 ljudi, kar je približno polovica zmogljivosti turističnih avtobusov. Poleg tega bo prepovedana tudi uporaba zvočnikov, ki lahko povzročajo zmedo in motnje.

Elisabetta Pesce, mestna uradnica za varnost, je razložila cilj te politike, ki vključuje izboljšanje gibanja turističnih skupin skozi zgodovinsko središče Benetk, pa tudi po priljubljenih otokih Murano, Burano in Torcello.

Poleg teh ukrepov je mesto predstavilo načrte za uvedbo nove pristojbine za dnevne izlete, ki bo znašala 5 € na osebo in bo veljala od aprila do sredine julija, vključno z večino vikendov. Namen te pristojbine je uravnavanje gneče, spodbujanje daljših obiskov in izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev Benetk.

Kulturna agencija ZN je opozorila na vpliv turizma na krhko mesto v laguni, pri čemer je masovni turizem eden od glavnih dejavnikov, ki so pripeljali Benetke na rob uvrstitve na Unescov seznam ogrožene dediščine. Mesto se je že prej izognilo temu scenariju z omejitvami za velike ladje za križarjenje in napovedjo pristojbin za enodnevne izlete, ki so bile sicer odložene zaradi padca turizma med pandemijo COVID-19.

vir; Foto: Freepik; Portal24