Beograd: Ranjenih osem policistov, 38 pridržanih protestnikov

ByA.K.

25. decembra, 2023 , , ,
Beograd, protesti Foto: Zajem zaslona

Beograd: Ranjenih osem policistov, 38 pridržanih protestnikov

V središču Beograda se je zbralo na tisoče ljudi, ki so zahtevali razveljavitev parlamentarnih in lokalnih volitev, ki so bile pred enim tednom. Mednarodni opazovalci so volitve označili za nepoštene. Protestniki so lomili okna in stekla na glavnem vhodu v mestno hišo, kar je sprožilo odziv Policije.

Srbska Policija je sporočila, da je bilo med in po protestu ranjenih osem policistov, pri čemer sta dva utrpela hude poškodbe. Poleg tega je bilo pridržanih 38 ljudi. Vodja policijske uprave Ivica Ivković je na tiskovni konferenci dejal, da pričakujejo več aretacij v povezavi s protesti.

Rusija, zaveznica Srbije, je izrazila prepričanje, da skušajo sile, ki jih podpira tujina, zanetiti težave v Beogradu. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal: “Obstajajo procesi in poskusi tretjih sil, tudi iz tujine, da bi izzvale takšne nemire v Beogradu.”

Opozicija je Policijo obtožila prekomerne uporabe sile, na družbenih omrežjih pa so se pojavili posnetki, kako policisti pretepajo protestnike na ulicah blizu mestne hiše.

Zahvala ruski tajni službi

Premierka v odstopu Ana Brnabić je izrazila zahvalo ruski tajni službi za posredovanje informacij o načrtovanih aktivnostih opozicije, kar je sprožilo kontroverze v zahodnih državah. Srbija, ki si prizadeva za vstop v Evropsko unijo, se je uprla pritisku za uvedbo sankcij proti Rusiji.

Mednarodna opazovalna misija je prejšnji ponedeljek dejala, da je vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) pridobila nepošteno prednost s pristranskostjo medijev, vplivom predsednika Aleksandra Vučića in volilnimi nepravilnostmi, kot je kupovanje glasov. Srbske oblasti kakršne koli nepravilnosti zanikajo.

Opozicija, ki jo vodi levosredinsko zavezništvo Srbija proti nasilju, je napovedala nadaljevanje protestov, študentje pa nameravajo blokirati promet. Na nedavnih parlamentarnih volitvah je SNS dobila 46,72 odstotka glasov, medtem ko je Srbija proti nasilju zbrala 23,56 odstotka glasov in Socialistična stranka Srbije 6,56 odstotka glasov, kažejo preliminarni rezultati državne volilne komisije.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24