Beograjski vsesrbski sabor: Oživljanje Miloševićeve politike?

Aleksandar Vučić Foto: Zajem zaslona

Beograjski vsesrbski sabor: Oživljanje Miloševićeve politike?

V jutranjem programu srbske televizije Pink so predvajali videoposnetek, v katerem se poziva, naj “vsi skupaj stopimo skupaj s poveljnikom Aleksandrom Vučićem”. V ozadju se sliši Vučićev glas: “Trd oreh je čuden sadež, ne zlomi ga, ampak zlomi njegove zobe. Nikogar se ne bojimo, ker se svobodna in svobodnjaška Srbija nima česa bati. Srbija se ne sme stoj mirno.” Nato je sledila pesem z naslednjim besedilom: “Kosovo je milo srce, veš kaj se je tam zgodilo. Majka joka, od daleč čaka sina, da se vrne. Pusti srbsko zastavo, zdaj je boj hud. Vsi kot eden, brat bratu, poleg Aleksandra poveljnika.”

Vsesrbski zbor v Beogradu

V Beogradu je nedavno potekala prireditev Vsesrbski sabor – “En narod, en parlament – Srbija in Srpska”. Dogodek se je začel z molitvijo v hramu svetega Save. Vučić je na osrednjem srečanju dejal, da je najpomembnejša naloga ohranjanje miru in svobode: “Moramo biti modrejši kot sicer, pokazati, da smo dovolj pametni. Umrli smo v 20. stoletju več kot vsi drugi narodi na celem svetu. Poskušajmo rešiti glave s pametno politiko naših otrok, poskušajmo ohraniti mir in svobodo ter doseči naše vitalne nacionalne cilje in interese,” je poudaril Vučić.

V okviru dogodka je potekala skupna seja vlad Srbije in Republike Srbske, na kateri je bil sprejet osnutek Deklaracije o zaščiti narodnih in političnih pravic ter skupni prihodnosti srbskega naroda. Deklaracija med drugim “potrjuje neločljivost Kosova in Metohije od Srbije” ter spoštovanje Daytonskega mirovnega sporazuma za Bosno in Hercegovino, obenem pa obsoja vsako kršitev tega sporazuma.

Bošnjaške stranke ostro kritične

Dve vodilni bošnjaški stranki, Narod i Pravda in Stranka demokratske akcije (SDA), sta Vsesrbski sabor označili za oživitev Miloševićevega projekta, ki je bil izvor vojne in agresije. Iz stranke Narod i Pravda, ki jo vodi Elmedin Konaković, tudi predsednik diplomacije Bosne in Hercegovine, so sporočili: “Takšen shod pravzaprav predstavlja prebujanje projekta Slobodana Miloševića in nadaljevanje hegemonistične politike Srbije do sosed. Takšna politika ogroža mir, stabilnost in onemogoča kakršno koli regionalno sodelovanje med neodvisnimi in suverenimi državami, ki temelji na spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti vsake države.”

Stranka demokratske akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića, ki je v opoziciji, je pozvala k odzivu mednarodne skupnosti in srečanje v Beogradu označila za odkrito grožnjo. »Sporočila Beograda in jasna podpora Moskve so opozorilo ZDA, Veliki Britaniji in drugim silam, ki stojijo za Daytonskim mirovnim sporazumom. Srbija očitno ne spoštuje dogovora in jo je treba nedvoumno opozoriti na posledice,” so sporočili iz SDA.

Vsesrbski sabor, ki so se ga udeležili predstavniki Srbije in srbski uradniki entitete BiH Republike Srbske in Kosova, je pozval k ohranitvi vitalnih nacionalnih ciljev in svobode. Poudarjena je bila neločljivost Kosova od Srbije in spoštovanje Daytonskega mirovnega sporazuma za Bosno in Hercegovino, obsojena pa je bila vsaka kršitev tega sporazuma.

[Vir: IbdexHr, Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona