Berlin in Kijev postala partnerski mesti

Ukrajina Foto: ZelenskiUA X

Berlin in Kijev postala partnerski mesti

Berlin in Kijev sta uradno postala partnerski mesti, potem ko sta župana obeh mest, Kai Wegner in Vitalij Kličko, v Berlinu podpisala izjavo o partnerstvu. “Berlin je mesto svobode in Kijev bo ostal svoboden,” je pred podpisom izjave dejal Wegner. Do sedaj je skozi Berlin šlo okoli ukrajinskih 360.000 beguncev, okoli 100.000 jih še vedno živi v Berlinu. Župana sta pred podpisom obiskala tudi Brandenburška vrata. Razpravljala sta tudi o nadaljnjem zdravljenju poškodovanih ukrajinskih vojakov v berlinskih bolnišnicah.

Bolgarija je odpravila prepoved uvoza ukrajinskih kmetijskih proizvodov

Bolgarija je odpravila prepoved uvoza ukrajinskih kmetijskih proizvodov. Država se je s tem postavila na stran argumenta znižanja cen in izstopila iz skupine držav EU, ki nameravajo prepoved podaljšati za zaščito domače kmetijske proizvodnje. Premier Nikolay Denkov je izpostavil, da bi odprava prepovedi znižala cene osnovnih živil, zmerno inflacijo. Slednje bi pomagalo ljudem z nizkimi dohodki in povečalo proračunske prihodke od uvoza in izvoza. Bolgarski parlament je odločitev podprl in poudaril, da odprava prepovedi ne bo ogrozila konkurenčnosti bolgarskih kmetov.

Ukrajinske sile osvobodile vas na vzhodu

Ukrajinske sile so osvobodile vas Andriivka v regiji Doneck, ki so jo delno zasedle ruske sile. Glavni boji se nadaljujejo v smeri Andrijvke, Kurdjumivke in Kliščivke.

Putin sprejel Kimovo povabilo

Ruski predsednik Vladimir Putin je sprejel povabilo severnokorejskega voditelja Kim Jong-una za obisk Severne Koreje. Dejanje je vzbudilo zaskrbljenost ZDA glede možnosti okrepitve ruske vojske v Ukrajini in zagotovitve občutljive raketne tehnologije Kimu. Oba voditelja sta med vrhom v vzhodni Rusiji razpravljala o vojaških vprašanjih, vojni v Ukrajini in pomoči pri razvoju severnokorejskega satelitskega programa. Krepitev prijateljstva med Kimom in Putinom skrbi ZDA in njihove zaveznike, ki obtožujejo Severno Korejo prodaje orožja Rusiji, čeprav to zanikata obe državi. Svet za nacionalno varnost Južne Koreje je opozoril, da bosta Severna Koreja in Rusija plačali ceno, če bosta kršili resolucije Varnostnega sveta ZN. Kremlj je zanikal, da bi odpravil sankcije proti Severni Koreji, State Department pa je zagrozil z dodatnimi sankcijami proti Rusiji in Severni Koreji, če bosta sklenili nove pogodbe o prodaji orožja.

vir Foto: Zelenskyy X Portal24