Bešič Loredan: Ministrstvo bo reorganizirano do junija

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je predstavil načrte svoje ekipe. “Vsi na ministrstvu v tem trenutku intenzivno delamo. Prišli smo z ekipo, vemo, kaj delamo, noben tekoči posel se ni ustavil,” je poudaril.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dan po primopredaji poslov na novinarski konferenci predstavil nekaj osrednjih članov svoje ekipe in načrtovane poteze. Povedal je, da je generalna sekretarka na ministrstvu Tanja Maršič z Univerze na Primorskem. Vlogo vodje kabineta pa je prevzela pravnica Sandra Kašca, ki je do zdaj delala v Luki Koper. Svetovalka, ki bo zadolžena za komunikacijo med ministrstvom in predsednikom vlade, je Tjaša Vidic, ki je bila sicer vodja kabineta nekdanjega zdravstvenega ministra Dorjana Marušiča.

Med najožjimi člani Loredanove ekipe je tudi Aleš Šabeder, ki je vlogo ministra za zdravje opravljal pod Šarčevo vlado. Zdaj bo kot svetovalec pooblaščen za vodenje direktorata za ekonomiko in direktorata za razvoj.

“Njegova ključna naloga je s preostalo ekipo vzpostaviti čim prej delujoč urad za nadzor kakovosti in nabave v zdravstvenem sistemu,” je dejal Loredan. Pojasnil je, da urad že ima pravne podlage in bo po njegovih napovedih zaživel v roku od dveh do treh tednov. Ko bo vzpostavljen, bosta direktorata za ekonomiko in razvoj ukinjena, je dodal.

Direktorat za javno zdravje ostaja in bo po napovedih ministra močan, najmočnejši pa bo direktorat za zdravstveno varstvo. “Ta se bo okrepil in je že okrepljen,” je dejal Loredan in pojasnil. Vodil ga bo patolog Iztok Kos iz šempetrske bolnišnice. Na ta direktorat prihaja tudi pravnica Tina Jamšek, ki je je delovala na ministrstvu za zdravje.

Ob tem bo na ministrstvu deloval tudi direktorat za zdravstveno nego, ki ga postavlja državna sekretarka. Kdo ga bo vodil, bo znano najpozneje v dveh tednih, je dejal Loredan. Enako velja za direktorat za digitalizacijo, ki bo tudi deloval v organizaciji ministrstva za zdravje. “Informatizacija in digitalizacija sta tisto, na kar polagamo zelo veliko,” je poudaril minister.

Osnutek interventnega zakona bo dokončan sredi prihodnjega tedna

Loredan je ob tem dejal, da se ekipa na ministrstvu intenzivno pripravlja tudi na pripravo interventnega zakona. Po napovedih  bodo s slednjim za zdravstvo namenili 500 milijonov evrov, pričakovati pa je tudi ukrepe za okrepitev primarnega zdravstva. Osnutek zakona bo dokončan do prihodnje srede, je napovedal minister. 

“Potem bomo v koaliciji prek odbora za zdravstvo sprožili vse ustrezne postopke. Vsi na ministrstvu v tem trenutku intenzivno delamo. Prišli smo z ekipo, vemo, kaj delamo, noben tekoči posel se ni ustavil, stvari tečejo gladko, primopredaja je bila v redu.” 

Danijel Bešič Loredan

Trenutni fokus ekipe je, da bo “do konca junija ministrstvo za zdravje v celoti reorganizirano, da bo to operativna, hitro delujoča, vitalna struktura”.

Tjaša Vidic

Svetovalka Tjaša Vidic je dejala, da so se “vse dejavnosti začele naslednjo minuto po primopredaji”. Glede priprave interventnega zakona se je po njenih besedah del ekipe že oblikoval, danes pa se ji bo pridružilo še nekaj strokovnjakov. “Računamo, da bo v prihodnjem tednu osnutek dokončan,” je potrdila napovedi ministra.

Poudarila je, da se pri reorganizaciji zdravstvenega sistema zadeve ne ustavljajo. “V najkrajšem mogočem času bomo poleg strateškega sveta za zdravstveno nego imenovali tudi napovedani strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema in seveda zdravstveni svet.” Izrazila je željo, da bo komunikacija s kabinetom predsednika vlade potekala redno in da bo premier Robert Golob obveščen o vsem. “Ker je zdravstvo prioriteta.” 

Šabeder zadolžen za prilagoditev in profesionalizacijo nadzora javnih zavodov

Aleš Šabeder je v uvodu izrazil zadovoljstvo, da je lahko znova del ekipe na ministrstvu za zdravje. “Tokrat v nekoliko drugačni vlogi,” je dejal nekdanji zdravstveni minister. Šabeder trenutno vodi dva direktorat. V nadaljevanju se bosta po ustanovitvi urada za nadzor kakovosti in nabave v zdravstvenem sistemu delno preoblikovala. Dala pa bosta tudi kadrovske temelje za sestavo novega urada. “Skozi leta se ugotavlja, da bo treba na področju nadzora javnih zdravstvenih zavodov to funkcijo nekoliko prilagoditi in profesionalizirati. Delo pa približati tudi funkciji nadzora, kot jo poznamo tudi v gospodarstvu.” Je Šabeder pojasnil odločitev za ustanovitev novega urada. Slednji bo po njegovih napovedih vključeval strokovnjake s področja prava, ekonomije in zdravstva.

Urad za nadzor kakovosti in nabave v zdravstvenem sistemu

Urad bo poleg nadzora nabav pokrival kakovost v zdravstvu. Šabeder je dejal, da gre za pogosto podcenjeno temo, ki je kadrovsko šibka. “Trenutno na ministrstvu za zdravje za kakovost skrbita dva sodelavca, kar je glede na obseg del in nalog in seveda pomembnost tega področja bistveno premalo,” je dejal. Tretje področje urada bodo tudi investicije, ki bodo v prihodnjih letih večje kot v preteklosti, zato bo po mnenju Šabedra urad lažje zagotovil, da bodo investicije izpeljane bolj kakovostno in učinkoviteje.

Urad bo pripravil tudi sistemski zakon za ustanovitev samostojne agencije, ki bo po implementaciji zakona tudi prevzela naloge urada. “Na prvi seji vlade je bil sprejet sklep, ki daje pravno podlago za ustanovitev urada,” je pojasnil Šabeder in dodal, da bodo zdaj pripravili akt, statut, kadrovski, finančni načrt in vse drugo za njegovo ustanovitev.

Andreja Čmaj Fakin

Predstavnica službe za odnose z javnostmi Andreja Čmaj Fakin je ob tem dejala, da je “skrajni čas, da ljudem znova povrnemo zaupanje v zdravstvo in zdravstveni sistem”. Vloga službe za odnose z javnostmi bo po njenih napovedih zato zelo proaktivna: “Skušali bomo z zelo pozitivnim PR-om ljudem povrniti to zaupanje, okrepili bomo komunikacijo na naših družbenih medijih, prizadevali si bomo tudi za to, da bo komunikacija z drugimi deležniki na področju zdravstva v Sloveniji potekala hitro in dvosmerno.” Napovedala je tudi redno sklicevanje novinarskih konferenc.

Loredan o Kreku

Loredan je glede morebitnih menjav v vodstvu NIJZ-ja potrdil, da se je v četrtek na kratko sešel z Milanom Krekom in mu predstavil vlogo, ki jo bo pod njegovim ministrovanjem prevzel NIJZ. “Predstavil sem mu svoje mišljenje in tisto, kar bo ministrstvo počelo, nisva pa se pogovarjala o korakih, ki jih bo Milan Krek naredil,” je dejal.

Na vprašanje, kaj bo ministrstvo storilo, če Milan Krek ne odstopi s položaja, je Loredan dejal, da je to v domeni sveta zavoda in da minister teh stvari ne more početi. “Počakali bomo na prihodnji teden. Dejstvo je, da bomo vodenje epidemije in strategije predali NIJZ-ju,” je napovedal.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: MZ Twitter