Bešič Loredan napovedal rešitev, s katero bi preprečili nadaljnje zviševanje premij

Bešič Loredan napovedal rešitev, s katero bi preprečili nadaljnje zviševanje premij

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal, da bodo do 1. maja pripravili rešitev, s katero bi preprečili nadaljnje zviševanje premij. Ob tem ni izključeno niti krajšanje časovnice ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na srečanju so predstavniki zavarovalniškega ministrstva pojasnili, da je 74 milijonov evrov rezerviranih sredstev, namenjenih za upravljanje storitev, “po njihovih izračunih praktično rabljenih”.

Zavarovalnica Generali

Zavarovalnica Generali je kot prva ugotovila, da so ta sredstva v celoti porabili. Ob povečanju produktivnosti, ki presega raven iz leta 2019, pričakujejo, da bodo potrebna sredstva za plačilo zdravstvenih storitev s strani zavarovalnic bistveno višja od sredstev, zbranih s premijami, je dejal minister. Generali bo z majem zato zvišala premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 10 evrov oz. 30 ustreza.

Tak dvig premije je po oceni vlade neupravičen, je ponovil minister. Napovedal je, da bodo naredili natančno analizo, vendar so že ugotovili, da so se stroški v zdravstvenem sistemu bistveno povišali “in to precej več, kot smo mislili”.

Kot je dejal, so se “začeli soočati z dejanji”, bodo naslednji teden v četrtek nadaljevali iskanje rešitve tudi na vladni strani. “Moramo stopiti na stran ljudi. Dejstvo je, da je dvignil za 10 evrov za marsikoga preveč,” je ocenil. Ob tem je opozoril, da lahko, če vse tri zavarovalnice enakomerno dvignejo premijo, pride do tega, da prebivalci ne bodo več plačevali dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na ministrstvu sedaj pričakujejo mesečna poročila od zavarovalnic, koliko sredstev je bilo porabljenih in za kaj. “Verjetno bomo potrebovali nekaj časa, ampak do 1. maja bo vse jasno,” je dejal minister. V aprilu bodo tako po njegovi napovedi našli rešitev. Kot poudarja minister, želijo, da do dviga premij dopolnilnega zavarovanja ne pridejo.

“Dobro je, da obstaja interes na vseh straneh, da do dviga premije ne pride. Kako bomo to naredili, pa v tem trenutku težko rečem,” je dejal.

Na vprašanje, ali je odprta možnost zamrznitve cen premij in da bi del krila država, je Bešič Loredan dejal, da so “vse opcije odprte”.

Vztrajali bodo tudi pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Časovnico pa bi po besedah ministra lahko tudi skrajšali, za zdaj je namreč predvideno, da bi dopolnilno zavarovanje ukinili s 1. januarjem 2025.

Iniciativa glas ljudstva

“Zdravstveni sistem se nam sesuva pred očmi. Dovolj je časovnic, ki se vseskozi zamikajo in ne vodijo nikamor. Dovolj je praznih obljub. Naši zakonski predlogi trenutno predstavljajo edino konstruktivno vsebino, s katero lahko uspešno naslovimo trenutno zdravstveno krizo. Pričakovali smo, da bi krizo reševalo ministrstvo za zdravje, vendar se to raje ukvarja z digitalizacijo in politično podreditvijo ZZZS. Civilna družba pa namesto vlade piše zakone in organizira javne razprave,” pravijo v Iniciativi Glas ljudstva.

V Iniciativi so predloge treh zakonov, in sicer interventni zakon, v katerem predlagajo rešitve za krepitev javnega zdravstva ter paket dveh zakonskih sprememb, s katerima ukinjajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje in predlagajo pravičnejši davek. 

Pri zdravstveni reformi Civilna iniciativa zahteva transparentnost in sodelovanje javnosti ter civilne družbe. Ministrstvu očitajo, da se zdravstvena reforma pripravlja skrita pred očmi javnosti.

Predlog, ki predvideva preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov v gospodarske družbe, so označili za “nesprejemljivo podjetizacijo in privatizacijo javnih ustanov. Slednje pa, da je v popolnem nasprotju z vsemi predvolilnimi in koalicijskimi zavezami”. Ministrstvu očitajo tudi sodelovanje zgolj z zdravniškimi interesnimi skupinami. 

Vir Foto: STA