Skrajševanje čakalnih vrst in drugi ukrepi, ki jih prinaša interventni zakon, nas bodo stali 500 milijonov.

“Za vse opravljene storitve, za vse nagrade, za vse, kar bomo v sistem vložili, da izboljšamo dostopnost pacienta,” je v sinočnjih Odmevih na RTV Slovenija dejal Danijel Bešič Loredan.

Slovensko zdravstvo je pred velikimi izzivi. Brez splošnega zdravnika je več kot 130 tisoč, na čakalnih seznamih je več kot 230 tisoč ljudi, od tega jih polovica čaka nedopustno dolgo. Manjka od 300 do 400 družinskih zdravnikov. Zdravniki vztrajajo pri izstopu iz javnega sektorja, zahtevajo tudi boljše plačilo.

Na Ministrstvu za zdravje so pripravili intervencijski zakon, ki naj bi rešil nekatere težave. Zakon bi moral biti pripravljen že na začetku junija, a so ga v koaliciji dokončno uskladili šele danes. Kaj prinaša?

Med drugim prinaša:
  • Dodatno plačilo družinskim zdravnikom in sodelavcem, ki bodo oskrbeli več bolnikov.
  • Nagrade mladim, ki se bodo odločili za specializacijo iz tistih vej medicine, v katerih specialistov najbolj primanjkuje. To so družinska medicina, pediatrija in ginekologija.

Vlada bo o zakonu odločala v petek.

Kako nad predolge čakalne vrste?

“Vsi poskusi do zdaj, da bi to uredili, niso prinesli rezultata, zdaj gremo na zadnjo možnost, ki jo še imamo, v interventnem zakonu bomo na primarni ravni vsem zdravnikom vseh specialnosti nudili tisto, kar lahko, razbremenili jih bomo administrativno, povečali bomo tim, plačali bomo vse opravljene storitve.” 

Danijel Bešič Loredan

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v Odmevih pojasnil, kako bodo zagotovili, da bodo ljudje prišli do osebnega zdravnika. Dogovarjajo se tudi o uvedbi ambulante za neopredeljene, torej ambulante za ljudi brez osebnega zdravnika je dejal in dodal, da so temu zelo blizu. 

Glede administrativne pomoči osebnim zdravnikom je minister povedal, da bodo dodatno zagotovili do 1,5 srednje medicinske sestre, 0,5 diplomirane medicinske sestre in do enega zdravstvenega administratorja.

“Zakonsko podlago potrebujemo za prenos kompetenc z zdravniškega dela na kader zdravstvene nege,” je nadaljeval. Dodal je, da so že določili, katere kompetence se lahko z zdravnikov prenesejo na diplomirane medicinske sestre.

Z zakonsko podlago in aneksom k splošnemu dogovoru bodo prišli do tega, da bodo vse storitve v sistemu plačane po opravljeni storitvi brez zgornje meje, od 1. septembra letos do 31. decembra prihodnje leto, pravi minister.

“Odprli bomo možnost, da plačevanje ne bo več ovira in da vsi lahko naredijo vse v zdravstvenem sistemu.” .

Danijel Bešič Loredan
Zasebniki bodo morali celostno spremljati bolnike

Zakaj zasebni zavodi za skrajševanje čakalnih vrst ne bodo smeli zaposlovati zdravnikov iz javne mreže npr. iz UKC-ja Ljubljana?

“… je logika v tem, da če pacientu nudimo storitev, jo mora zasebnik, ki ima vso opremo, vse kapacitete, zagotoviti, tudi vse zaplete, vse, kar sodi zraven, tudi spremljanje, sicer se nam zgodi to, da če javna mreža ne zagotovi storitve in jo opravi zasebnik in se tam zdravljenje konča, nimamo kontinuitete zdravljenja, tako da moramo zelo paziti, ali gasimo požarček ali poskušamo vendarle sistemsko pristopiti k zgodbi”.

Danijel Bešič Loredan

Zasebniki morajo zato s kapacitetami, ki jih imajo, opraviti delo pod enakimi pogoji kot javna mreža, ki je sestavljena iz javnih izvajalcev in koncesionarjev, pravi minister. “Če bodo pogoje sprejeli, bodo dobili za to plačilo, pod pogojem, da je pacient oskrbljen, voden, spremljan v celoti in ne parcialno,” je pojasnil zahtevo do zasebnikov.

500 milijonov evrov za ukrepe

Skrajševanje čakalnih vrst in drugi ukrepi, ki jih prinaša interventni zakon, bo po ministrovih besedah davkoplačevalce stalo 500 milijonov evrov.

“Za vse opravljene storitve, za vse nagrade, za vse, kar bomo v sistem vložili, da izboljšamo dostopnost pacienta, da vidimo, kje je zgornja meja obstoječega zdravstvenega sistema.” 

Danijel Bešič Loredan
Koronaokužbe in delo bolnišnic

Na vprašanje glede naraščajočih koronaokužb je minister Loredan dejal, da je skupina za koordinacijo in sprejem covidnih bolnikov na NIJZ-ju, ki jo vodi Matjaž Jereb, aktivna. 

“Navodila bodo v četrtek dana vsem ustanovam, zdravili bomo vse paciente regionalno v vseh bolnišnicah, bodo kohortne izolacije, ločiti moramo paciente, ki imajo covid in drugo bolezen, in tiste, ki imajo covid kot covid.«

Danijel Bešič Loredan

Vir: RTV Slovenija/Odmevi 

Foto: MZ RS Twitter