Minister za zdravstvo Danijel Bešič Loredan je za STA dejal, da se z reševanjem razmer na primarnem nivoju zdravstva mudi

Minister Bešič Loredan upa, da bi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu v DZ bil sprejet že prihodnji teden. Zakon bi tako bi lahko začel veljati 1. septembra.

Interventni zakon je namenjen predvsem umiritvi razmer na primarnem nivoju. Od zakona ima minister jasna pričakovanja, in sicer krajšanje čakalnih vrst za polovico v letu dni. Prve realnejše podatke o čakalnih vrstah si Bešič Loredan obeta že do 15. septembra.

Pri interventnem zakonu je po besedah ministra to, da bodo 16 mesecev plačane vse zdravstvene storitve, navaja STA. Po ministrovi njegovi oceni bo to prineslo tudi realno sliko zmogljivosti sistema. Šele nato bo sledila reforma zdravstvenega sistema. Minister ocenjuje, da je slednja v najboljšem primeru možna do leta 2025.

Ministrstvo za zdravje je že pripravilo strategijo za skrajševanje čakalnih dob. V ta namen so pripravili akcijski načrt s predlogi aktivnosti za izboljšanje izmenjave podatkov v sistemu eNaročanje, ki bo osnova za vodenje čakalnih seznamov in skrajševanje čakalnih dob… več tukaj.