Bezeg je tukaj, imamo super recept za najboljši domač sirup

ByAna Koren

30. aprila, 2023

Bezeg je tukaj, imamo super recept za najboljši domač sirup

Bezeg je rastlina iz cvetov katere pripravljajo najboljši in najbolj priljubljen domač sirup. Razširjen je v Evropi, Severni Ameriki in Aziji, njegove zdravilne in koristne lastnosti pa so v ljudskem zdravilstvu poznane že stoletja.

Poleg svojih zdravilnih lastnosti so bezgovi cvetovi znani tudi po edinstvenem okusu in aromi, zaradi česar so odlična sestavina za pripravo napitkov in sladic. Bezgov sirup ima nežen cvetlični okus s subtilnimi pridihom tropskega sadja in hruške in se lahko uporablja kot preliv svežega sadja, sladoleda, jogurta in sladic ali kot sestavina osvežilnih pijač.

Nabiranje cvetov

Bezgovi cvetovi pozno spomladi tvorijo velike grozde majhnih belih ali kremasto belih cvetov. Po cvetenju se bodo iz cvetov razvili majhni plodovi, ki postopoma dozorijo pozno poleti.

Nabiranje je priporočljivo pozno spomladi ali zgodaj poleti, ko je bezeg v polnem razcvetu. Cvetovi, ki so še popki ali so že začeli odpadati, niso primerni za nabiranje. Najbolje jih je nabirati, ko so v popolnem razcvetu, vendar so cvetni listi še beli in še niso začeli odpadati.

Priporočljivo je nabiranje na lokacijah, ki so oddaljene od glavnih cest, da preprečimo onesnaževanje okolja s škodljivimi snovmi. Najbolje je izbrati lege v gozdovih ali drugih zavetnih legah, kjer bezeg zaradi drugačnih mikroklimatskih razmer zacveti nekoliko kasneje kot na odprtem in urbanem območju. Obiranje je najbolje opraviti ročno ali s škarjami, pri čemer je pomembno paziti, da med obiranjem ne poškodujemo bezga.

Po obiranju je treba cvetove temeljito oprati. Odstraniti je treba nečistoče in ostanke žuželk. Cvetovi so zelo občutljivi, zato je pomembno, da jih predelamo čim prej po obiranju, da ne izgubijo okusa in arome.

Priprava sirupa

Priprava je preprosta in ne zahteva veliko truda. Potrebovali boste bezgove cvetove, sladkor, vodo, citronsko kislino in limono. Kuhinjska oprema, ki jo potrebujete, vključuje velik lonec za kuhanje, nož za rezanje limon, posodo za mešanje in steklenice za shranjevanje sirupa.

  • 30 bezgovih cvetov
  • 3 kg sladkorja
  • 3 litre vode
  • 3 limone
  • 40 g citronske kisline

Najprej morate očistiti in oprati bezgove cvetove. Nato jih namočite v vodi in dodamo na rezine narezano limono ter citronsko kislino. Vse dobro premešajte in pustite 24 ur stati na hladnem in temnem mestu. Po tem precedite tekočino in ji dodajte sladkor. Dobro premešajte in ob občasnem mešanju pustimo stati še 24 ur. Precejen sirup na koncu prelijte v čiste steklene steklenice in shranimo v hladnem temnem prostoru, kjer ga hranimo do enega leta. 

vir Foto: Thinkstock