Bi Čeferin moral odstopiti z mesta predsednika Uefe? Ga bosta kaosa na tekmah v Parizu in Sevilli stala prihodnje kandidature? Je kriv Željko Pavlica, vodja varnosti pri Uefi, tudi sicer njegov tesen prijatelj?

Željko Pavlica, vodja za varnost pri Uefi, se je v zadnjih štirih mesecih kar dvakrat znašel v soju žarometov zaradi slabe varnostne situacije na tekmah Uefe.  Položaj, ki naj bi ga domnevno zasedel zaradi prijateljstva z Aleksandrom Čeferinom, naj bi po mnenju poznavalcev moral zapustiti. Če ne, bi to lahko stalo Čeferina celo kandidature za prihodnji mandat.

Steve Frosdick

V začetku letošnjega leta je, po pisanju angleškega časnika The Guardian, po 11-ih letih službovanja pri Uefi odstopil Steve Frosdick.

Steve Frosdick
Steve Frosdick l.2015, na stadionu Celtic, Foto: SNS Group Alan Harvey/SNS Group

Bivši policist je svojo kariero posvetil varnosti na stadionih. Bil je zadolžen za varovanje, spremljanje incidentov ter programe razvoja in usposabljanj na področju izboljšanja varnosti na prireditvah Uefe.

Frosdick je pred tem večkrat javno izrazil svojo zaskrbljenost glede usmeritev na področju varnosti, odkar je resor lani prevzel Željko Pavlica. Frosdick je prepričan, da gre pod Pavlico za razkroj profesionalizma ter nižanje standardov znanj in razvoja na področju varnosti pri Uefi.

Do omenjenih kritik (in nato tudi Frosdickovega odstopa s položaja) je prišlo manj kot štiri mesece pred tragičnimi dogodki v Sevilli in Parizu, ko je postalo očitno, da z varnostnega vidika ni vse v najlepšem redu. 

Sevilla in Pariz

V finalu evropske lige v Sevilli je osebje stadiona, kljub vročini, obiskovalcem zaplenilo vodo, vodovodna napeljava ni delovala, prodajalcem na stadionu pa je zmanjkalo zalog vode. Na srečo žrtev ni bilo.

Nedavno pa smo bili priča še hujšemu dogodku. Naravnost grozljiv kaos pred tekmo Lige prvakov v Parizu, ko sta se srečali moštvi Liverpoola in Real Madrida.

Tuji športni komentatorji in mediji Pavlico vedno glasneje označujejo ne le za nesposobnega, ampak tudi nekvalificiranega. Domnevno naj bi delovno mesto dobil izključno zahvaljujoč tesnemu prijateljevanju s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil tudi njegova poročna priča.

Pavlica je bil leta 2014 zunanji sodelavec za varnost pri Uefi. Dva meseca po tem, ko je Čeferin postal predsednik, so mu ponudili službo za polni delovni čas in to brez javnega razpisa. Enako se je ponovilo tudi februarja 2021, ko je bil povišan na trenutno delovno mesto, piše Daily Mail.

Kronizem je širši pojem od nepotizma, saj obsega tudi situacije, kjer se ob družinskih članih favorizira prijatelje.

Razkritja ob Frosdickovem odhodu dodatno krepijo zaskrbljenost. Zaskrbljujoč je tudi pojav kronizma tj. deljenja položajev in zaposlitev po prijateljskih linijah. To je bilo še posebej očitno prav pri Pavlici in Čeferinu. 

Uefa je javno zanikala zaposlovanje po prijateljskih linijah. Glede Pavlice so poudarili, da gre za “cenjeno ime v varnostnem poslu” in v nogometu. “Ima odlične rezultate na varnostnem področju s slovensko reprezentanco in že osmo leto odlično opravlja svoje delo v Uefi.”

Veljal je za “naravnega naslednika” na čelu oddelka, je še dodal tiskovni predstavnik, saj je sodeloval s Scottom (njegovim predhodnikom) tudi na Uefinih klubskih in reprezentančnih tekmovanjih.

Uefa trdi, da se je po prihodu Pavlice nabor znanj na področju varnosti bistveno izboljšal. Uefa je, tako kot v preteklosti, sproti najemala različne varnostne strokovnjake in dopolnjevala znanja ter varnostne načrte, kljub pandemiji.

Res pa je tiskovni predstavnik potrdil, da strategija varnosti na stadionih (2017-2021) še ni bila posodobljena in je nespremenjena še vedno na voljo tudi na spletnih straneh Uefe.

Vir: The Guardian, Daily Mail

Foto: TalkSPORT