Bi morala biti ultra predelana hrana označena kot zasvojljiva?

Znanstveniki so predstavili zaskrbljujoče ugotovitve, ki kažejo, da je eden od sedmih odraslih in vsak osmi otrok lahko “zasvojen” z ultra predelano hrano (UPF). To odkritje podkrepijo z rezultati metaanalize 281 študij iz 36 različnih držav, ki kažejo, da je odvisnost od UPF prisotna pri 14 odstotkih odraslih in 12 odstotkih otrok.

Raziskovalci poročajo, da način uživanja hrane, bogate z maščobami in ogljikovimi hidrati, pri nekaterih posameznikih izpolnjuje merila za diagnozo motnje odvisnosti. Ta merila vključujejo intenzivno željo, odtegnitvene simptome, zmanjšan nadzor nad vnosom hrane in nadaljnje uživanje kljub negativnim posledicam, kot so debelost in slabše duševno ter telesno zdravje.

Živila, ki povečujejo možnost zasvojenosti

Avtorji študije, objavljene v The BMJ, primerjajo različne vrste živil, kot sta losos in čokoladna tablica, ki kažeta na različne stopnje potencialne zasvojenosti. Ultra predelana živila z visoko vsebnostjo rafiniranih ogljikovih hidratov in maščob se zdijo posebej problematična, saj v možganih povzročajo podobne ravni dopamina kot zasvojljive substance, kot sta nikotin in alkohol.

Znanstveniki opozarjajo, da lahko aditivi v živilih, dodani za izboljšanje okusa in teksture, nenamerno povečajo potencial za zasvojenost z UPF. Čeprav aditivi sami morda ne povzročajo odvisnosti, lahko povečajo učinke kalorij in tako prispevajo k možnosti zasvojenosti.

Ugotovitve raziskave nakazujejo, da bi označevanje nekaterih ultra predelanih živil kot “zasvojljivih” lahko ljudem pomagalo spremeniti prehranjevalne navade. Taka oznaka bi lahko pripomogla k izboljšanju globalnega zdravja prek sprememb socialnih in kliničnih politik.

Pot do Izboljšanja Globalnega Zdravja

“S priznavanjem, da nekatere vrste predelane hrane povzročajo odvisnost, bi lahko pomagali izboljšati globalno zdravje,” je dejala Ashley Gearhardt, avtorica študije in profesorica psihologije na Univerzi v Michiganu, ZDA. To je še posebej pomembno, glede na razširjenost UPF, ki predstavlja velik delež zaužitih kalorij, zlasti v državah, kot so Združene države Amerike.

S tem novim vpogledom v potencialno zasvojenost z ultra predelano hrano, znanstveniki upajo, da bodo spodbudili spremembe, ki bodo vodile k izboljšanju javnega zdravja in kakovosti življenja posameznikov.

vir Foto: Freepik Portal24