Bi Zelenski v New Yorku res lahko povzročil politično krizo?

Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku se bo v času številnih globalnih kriz udeležilo več kot 140 svetovnih voditeljev. Ključno vlogo ima ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, katerega prisotnost poudarja naraščajočo globalno razdrobljenost. Zelenski si prizadeva zbrati podporo proti krvavi ruski invaziji, vendar je vojna poudarila tudi globoke delitve med državami. Nekatere države v razvoju niso želele poslati milijard dolarjev pomoči Kijevu, kljub temu da je vojna zvišala cene hrane in prizadela revne.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril na ogromne izzive, s katerimi se sooča človeštvo, vključno s poslabšanjem podnebnih razmer, stopnjevanjem konfliktov, svetovno krizo življenjskih stroškov, naraščajočimi neenakostmi in tehnološkimi motnjami. Opozoril je, da geopolitične delitve spodkopavajo sposobnost odzivanja na te izzive. Dodal je, da se pojavlja večpolarni svet, kar lahko vodi do stopnjevanja napetosti, razdrobljenosti in zaostrovanja.

Zelenski bi lahko povzročil politično krizo

Zelenski, ki se bo najverjetneje udeležil izredne seje Varnostnega sveta o Ukrajini, bo izpostavil možnost dramatičnega spopada z Rusijo. Rusija je sicer stalna članica ZN s pravico veta. Richard Gowan, strokovnjak Združenih narodov pri Mednarodni krizni skupini, je opozoril, da mora biti Zelenski previden, da ne bi spremenil priložnosti v diplomatsko krizo. “Če bo prestrog, bi lahko to priložnost dejansko spremenil v malo diplomatsko krizo,” je dejal. Gowan je tudi opozoril, da so nekateri voditelji, kot je brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, poudarili pomen diplomacije in opozorili na možnost trenja med Ukrajino in državami ‘globalnega juga’.

Visoki evropski diplomat, ki je želel ostati anonimen, pa je opozoril, da vojna “krade politično in gospodarsko pozornost” drugim perečim problemom, kot so nezanesljiva preskrba s hrano, podnebna kriza, neenakosti in dostop do financ.

Na ponedeljkovem vrhu bo razprava tekla o 17 ciljih trajnostnega razvoja, ki jih želijo ZN doseči do leta 2030. Poročilo ZN je opozorilo, da je doseganje teh ciljev ogroženo zaradi pandemije covida-19 in visokih ravni dolga v večini držav v razvoju.

Poleg Ukrajine bo na Generalni skupščini ZN intenzivna diplomacija tudi glede Haitija. V državo naj bi zaradi divjanja tolp poslali mednarodne sile. Prisoten bo tudi iranski predsednik Ebrahim Raisi, vendar ni pričakovati pogovorov med njim in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Biden se bo srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, vendar ne v Beli hiši. Biden je izrazil razočaranje nad desno vlado v Izraelu, vključno s kontroverzno pravosodno reformo in gradnjo naselij na okupiranem Zahodnem bregu.

Biden bo edini vodja stalne članice Varnostnega sveta, ki se bo udeležil Generalne skupščine ZN. Guterres je poudaril, da to ni “sejem nečimrnosti,” temveč priložnost za reševanje resnih globalnih izzivov.

vir Foto: Pixabay Portal24