Predsednik Združenih držav Joe Biden  je včeraj dejal, da je gospodarstvo njegove države na dobri poti. Biden je to dejal kljub temu da podatki o BDP kažejo, da se je slednji zmanjšal že drugič zapored, kar je spodbudilo strah pred recesijo.

“Ni presenetljivo, da se gospodarstvo upočasnjuje, saj Federal Reserve dela na zmanjšanju inflacije,” je v izjavi dejal Joe Biden. Njegove pripombe prihajajo po tem, ko se je pokazalo, da se je ameriški bruto domači proizvod (BDP) v drugem četrtletju 2022 znova zmanjšal, kar je tveganje recesije v največjem svetovnem gospodarstvu povečalo.  Ameriški BDP se je med aprilom in junijem skrčil za 0,9 odstotka, v prvem letošnjem četrtletju pa že za 1,6 odstotka. 

Ekonomisti recesijo definirajo kot dve zaporedni četrtletji negativne rasti BDP. 

Bidnova administracija trdi, da gospodarstvo ni v recesiji, saj drugi ključni gospodarski kazalci, kot je zaposlenost, ostajajo močni.  Delnice so se v četrtek znižale. Vlagatelji so se namreč odzvali na novice, da je ameriški BDP znova padel. Upočasnilo se je tudi trošenje potrošnikov. Padle so poslovne naložbe in zaloge, saj so podjetja upočasnila obnavljanje zalog na policah.

Višje obrestne mere so posledica niza nedavnih dvigov obrestnih mer s strani Federal Reserve. Slednje so zavrle gradnjo stanovanj, ki se je zmanjšala za 14 odstotkov letno. Zmanjšala se je tudi državna poraba.

Poročilo prihaja v kritičnem času za Bidna in ZDA, bližajo se namreč vmesne volitve.

Federal Reserve poskuša gospodarstvo ZDA upočasniti v poskusu boja proti inflaciji, ne da bi ga pahnila v recesijo. Potrošniki in podjetja pa se medtem borijo z bremenom inflacije in višjih obrestnih mer. Fed je v sredo svojo referenčno obrestno mero že drugič zapored dvignil za več kot tri četrtine točke. Potezo je Fed storil v prizadevanju za premagovanje najhujšega izbruha inflacije v štirih desetletjih.

Skok inflacije in strah pred recesijo sta v ZDA spodkopala zaupanje potrošnikov in povzročila skrbi glede gospodarstva, ki pošilja zaskrbljujoče mešane signale. 

Ker se bližajo novembrske vmesne volitve, je nezadovoljstvo Američanov zmanjšalo Bidnovo priljubljenost in bi lahko povečalo verjetnost, da bodo demokrati izgubili nadzor nad predstavniškim domom in senatom.

Foto: Reuters