Biden bo kongres prosil za financiranje orožja za Tajvan

Joe Biden bo kongres zaprosil za financiranje orožja za Tajvan iz paketa pomoči Ukrajini. Cilj načrta je pospešiti dobavo orožja ob naraščajoči nevarnosti s Kitajske. Urad za upravljanje proračuna bo financiranje za Tajvan vključil v dodatno prošnjo. In sicer kot del prizadevanj za pospešitev dostave orožja, sta povedali dve osebi, ki sta seznanjena z načrtom. Če bi ga kongres sprejel, bi Tajvan prvič prejel orožje prek ameriškega sistema financiranja davkov, imenovanega “financiranje tuje vojaške pomoči”. Bela hiša naj bi zahtevo vložila ta mesec.

“To bi bil monumentalen korak,” je dejal Eric Sayers, generalni direktor svetovalne družbe Beacon Global Strategies iz Washingtona. “Desetletja smo se odločali, da bomo Tajvanu prodajali samo vojaško opremo, zdaj pa… Vidimo, da se izvajata pravica do umika in orodja za financiranje tuje vojaške pomoči, tako kot so bila uspešna v Ukrajini,” je dodal Sayers.

Po podatkih ameriško-tajvanskega poslovnega sveta Tajpej še vedno čaka na prodajo orožja v vrednosti 23 milijard dolarjev, vključno z raketami Harpoon in nadzornimi droni, ki so jih odobrile zaporedne ameriške administracije. Ameriški vojaški poveljniki so pogosto izražali razočaranje nad počasnim prenosom orožja Tajvanu za izboljšanje njegove varnosti.

Vključitev finančne podpore za Tajvan v proračun za Ukrajino lahko pomaga administraciji in prokijevskim republikancem pridobiti podporo sicer nasprotnih članov kongresa. Lani je kongres sprejel zakonodajo, ki dovoljuje 10 milijard dolarjev “financiranja tuje vojaške pomoči” Tajvanu v petih letih. To bi bilo prvič, da bi ameriški davkoplačevalci financirali orožje za Tajvan.

Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu je že izrazilo nasprotovanje vojaškim povezavam ZDA s Tajvanom in dobavi orožja Tajvanu, nad katerim ima Peking suverenost. Washington je pozval, naj “preneha ustvarjati tveganja za mir in stabilnost v Tajvanski ožini”.

vir Foto: US Army (fotografija je simbolna) Portal24