Biden bo v New Yorku pozval k enotnosti proti ruski agresiji na Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden si prizadeva združiti mednarodno skupnost in spodbuditi ameriške politike, naj ne omahujejo pri podpori Ukrajini v boju proti ruski agresiji. V svojem nagovoru na letni generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku je predsednik opozoril, da nobena država ne more biti varna, če dovolimo razdelitev Ukrajine. Iz odlomkov, ki jih je objavila Bela hiša, je razvidno, da bo Biden v svojem govoru poudaril pomen ohranjanja temeljnih načel ZN in branjenja suverenosti Ukrajine.

Predsednik bo obsodil tudi “golo agresijo” Rusije. Svetovne voditelje pa bo pozval, naj branijo suverenost Ukrajine, da bi odvrnili morebitne druge agresorje. Na zbiranju sredstev v ponedeljek zvečer je Biden izrazil svoje nasprotovanje invaziji Vladimira Putina. Vprašal je, ali bi Donald Trump, predsedniški kandidat GOP leta 2024, sploh poskušal pomagati Ukrajini, če bi bil na oblasti.

Biden je zaprosil za dodatnih 13,1 milijarde dolarjev vojaške pomoči in 8,5 milijarde dolarjev humanitarne pomoči za Ukrajino

Biden je Kongres zaprosil za dodatnih 13,1 milijarde dolarjev vojaške pomoči in 8,5 milijarde dolarjev humanitarne pomoči za Ukrajino. Nekateri konservativni republikanski zakonodajalci, ki so zavezniki Trumpa,so tej zahtevi nasprotovali. Med predsednikovim govorom bodo opazno odsotni nekateri ključni svetovni voditelji. Med odstotnimi bodo britanski premier Rishi Sunak, francoski predsednik Emmanuel Macron, kitajski predsednik Xi Jinpingom in ruski predsednik Vladimir Putin.

Biden namerava izkoristiti priložnost in pokazati, da je spretno obvladal zapleteno zunanjepolitično agendo in da so se njegove izkušnje izkazale za prednost kljub skepticizmu nekaterih volivcev glede njegove starosti. Poleg poudarjanja podpore Ukrajini bo predsednik v svojem govoru obravnaval tudi potrebo po mobilizaciji globalnih virov za boj proti podnebnim spremembam in krepitev večstranskih organizacij za pomoč revnim in državam s srednjimi dohodki.

vir Foto: Wikipedia Portal24