Biden prvič po letu 2017 imenoval odposlanca za človekove pravice v Severni Koreji

Ameriški predsednik Joe Biden je za posebno odposlanko za človekove pravice v Severni Koreji imenoval dolgoletno diplomatko Julie Turner. Biden je z imenovanjem zapolnil mesto, ki je bilo prazno ves mandat nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Julie Turner se pridruži položaju direktorice Urada za vzhodno Azijo in Pacifik na Ministrstvu za demokracijo, človekove pravice in delo State Departmenta, so sporočili iz Bele hiše. Turnerjeva govori korejsko, prej je v poslaniškem uradu kot posebna pomočnica delala na vprašanjih človekovih pravic v Severni Koreji.

Položaj posebnega odposlanca za človekove pravice je bil prazen od januarja 2017

Položaj posebnega odposlanca za človekove pravice je bil prazen od januarja 2017. Torej od časa, ko je nekdanji predsednik Donald Trump poskušal vzpostaviti odnos s Pjongjangom. Trump se je s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom srečal trikrat. To je privedlo do popuščanja napetosti med državama, vendar ni prineslo dolgoročnega dogovora.

Položaj veleposlanika je bil ustanovljen z zakonom iz leta 2004 za pritisk na Severno Korejo. Severna Koreja je ena najbolj avtoritarnih držav, glede vprašanj človekovih pravic.

Napetosti med Severno Korejo in njeno južno sosedo, ZDA in Japonsko, so se v zadnjih mesecih zaradi rekordnega števila izstrelitev raket v Pjongjangu leta 2022, povečale.

V zadnjem letnem poročilu o stanju človekovih pravic v Severni Koreji je State Department navedel pomembne kršitve, vključno z množičnimi zapori in prisilnim delom.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Severna Koreja na silvestrovo preizkusila balistično raketo

Severna Koreja je s svoje vzhodne obale v redkem nočnem preizkusu orožja na silvestrovo izstrelila balistično raketo kratkega dosega, je sporočila južnokorejska vojska. Do te poteze je prišlo manj kot 24 ur po tem, ko je Severna Koreja v soboto izstrelila tri balistične rakete. S slednjim se je končalo leto, v katerem je izolirana država izvedla toliko raketnih poskusov… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Biden imenoval odposlanca za človekove pravice v Severni Koreji”

Komentar: