Biden in Trump dosegla nominaciji: Začetek revanše za predsedniški stolček

ByA.K.

13. marca, 2024 , , ,
Joe Biden [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Biden in Trump dosegla nominaciji: Začetek revanše za predsedniški stolček

Ameriški predsedniški politični prizor je na pragu zgodovinskega trenutka, saj se obeta ponovno soočenje dveh političnih titanov, Joeja Bidna in Donalda Trumpa, v boju za predsedniški stolček. Po skoraj sedmih desetletjih bodo Združene države Amerike priča prvi ponovitvi volilne tekme, ki nakazuje na nadaljevanje intenzivnega političnega rivalstva.

Joe Biden, trenutni predsednik ZDA in član Demokratske stranke, je uspešno pridobil potrebno število delegatov, ki mu omogoča nominacijo stranke za predsedniške volitve. Po podatkih raziskovalne skupine Edison Research je Biden dosegel magično število 1968 delegatov v torek zvečer, ob prihodu rezultatov iz predizborov v Georgii in drugih ključnih lokacijah, kot so Mississippi, zvezna država Washington, Severni Marianski otoki ter med demokrati, ki prebivajo v tujini.

Donald Trump

Na drugi strani se Donald Trump, nekdanji predsednik in član Republikanske stranke, sooča s ponovno nominacijo za republikansko zastopanje, kljub obtožbam o poskusu razveljavitve rezultatov volitev leta 2020 v Georgii. Trump, ki se že osredotoča na predizborne aktivnosti, je na “supertorek” prejšnji teden dosegel odločilno zmago, ko je zmagal na 14 od 15 predizborih, kar je pomenilo izstop njegove zadnje resne konkurentke, Nikki Haley, iz tekme.

Oba kandidata sta že vneto pričela s predvolilnimi kampanjami, pri čemer sta v soboto organizirala nasprotna zborovanja v Gruziji. Trump, star 77 let, je na svojem shodu v Romeu ponovno izpostavil trditve o “prevari” na volitvah leta 2020 in napadel Bidna zaradi njegove politike do migracij. Biden, star 81 let, je v Atlanti opozarjal na Trumpovo nevarnost za ameriško demokracijo in kritiziral njegovo retoriko o migrantih.

Ta ponovitev predsedniške tekme sledi dogodku iz leta 1956, ko sta se za predsedstvo ZDA pomerila republikanec Dwight Eisenhower in demokrat Adlai Stevenson, kar je bilo zadnje podobno ponovno soočenje v ameriški politični zgodovini. Kljub zgodovinski naravi te volilne tekme pa zadnje ankete, kot je Reuters/Ipsos, kažejo, da oba kandidata med volivci uživata nizko priljubljenost, kar nakazuje na morebitno volilno apatijo v luči ponovnega soočenja.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore