Biden: Kitajska je v gospodarski krizi, ne bodo napadli Tajvana

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo razkril, da se je v zadnjih nekaj mesecih udeležil ključnih pogovorov z vodstvom Kitajske. Na tiskovni konferenci v Vietnamu je dejal, da so se srečanja odvijala na najvišji ravni in da ni pričakovati, da bi Peking napadel Tajvan zaradi svojih gospodarskih težav.

Biden je razkril, da se je s kitajskim podpredsednikom Xi Jinpingom srečal na letnem vrhu G20 v New Delhiju. To je bilo prvo srečanje med najvišjimi predstavniki obeh držav v skoraj 10 mesecih, odkar je Biden nazadnje govoril s Xi Jinpingom na vrhu G20 v Indoneziji.

Na presenečenje mnogih se srečanja G20 ni udeležil Xi Jinping, ampak kitajski premier Li Qiang, ki je bil marca imenovan na drugi najpomembnejši položaj v državi. Srečanje teh dveh voditeljev na G20 ni bilo pričakovano, saj običajno ni del protokola na takšnih vrhovih.

Biden je povedal novinarjem: “Moja ekipa, moje osebje se sestaja s Xi Jinpingovimi ljudmi in kabinetom. Danes sem se srečal z njegovim namestnikom v Indiji.” Dodal je, da so se pogovarjali o stabilnosti in izzivih v južni polobli ter da pogovori niso bili konfliktni.

Odprta komunikacija s Kitajsko

Ameriški predsednik je med tiskovno konferenco v Vietnamu pohvalil ameriško gospodarstvo kot “najmočnejše” na svetu. Govoril je tudi o upočasnitvi gospodarske rasti Kitajske, ki jo je označil za “krizo”. Biden je navedel težave v nepremičninskem sektorju in brezposelnost mladih kot ključne težave. Kljub temu pa ni razkril podrobnosti, katere politike točno so v težavah.

Biden je Xija opisal kot v položaju, kjer “eno od glavnih načel njegovega načrta trenutno sploh ne deluje,” vendar ni podal natančnejših pojasnil. Poudaril je, da ima zdaj “polne roke dela.”

Predsednik Biden si prizadeva ohraniti odprto komunikacijo s Kitajsko, da bi zmanjšal napetosti med obema svetovnima silama glede Tajvana, ki si ga Kitajska prizadeva nadzorovati. Biden je dejal: “Mislim, da to ne bo povzročilo invazije Kitajske na Tajvan. Nasprotno, verjetno nima enake sposobnosti, kot jo je imela prej.” ZDA je tudi označil za pacifiško silo, ki se ne namerava umakniti iz regije.

Bidenova izjava na tiskovni konferenci je pomembna, saj se svetovni voditelji trudijo ohraniti mir in stabilnost v regiji. Gospodarski izzivi Kitajske ostajajo pomemben dejavnik v mednarodnih odnosih in lahko vplivajo na geopolitično ravnotežje v Aziji in svetu.

Foto: Wikimedia

Portal24