Biden kritizira Netanjahujev pristop k vojni v Gazi (video)

Joe Biden [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Biden kritizira Netanjahujev pristop k vojni v Gazi

V nedavnem intervjuju za Univision, ameriško špansko govorečo televizijsko mrežo, je ameriški predsednik Joe Biden izrazil svoje nestrinjanje s pristopom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja k trenutni vojaški ofenzivi v Gazi. Biden je Netanjahujev pristop označil za “napako” in dodatno kritiziral izraelsko ravnanje s konfliktom.

Predsednik Biden je bil še posebej kritičen do izraelskega bombardiranja Gaze, ki ga je opisal kot “nediskriminatorno” in vojaške akcije označil za “pretirane”. V pogovoru z Netanjahujem prejšnji teden je Biden zagrozil, da bo ameriško podporo izraelski ofenzivi pogojeval s konkretnimi koraki za zaščito humanitarnih delavcev in civilistov. Ta pogovor je sledil po zračnem napadu, v katerem je bilo ubitih sedem delavcev humanitarne skupine World Central Kitchen.

Poziv k prekinitvi ognja

Biden je v intervjuju poudaril potrebo po prekinitvi ognja in omogočanju dostopa do hrane ter zdravil za prebivalce Gaze. “Kar pozivam, je, da Izraelci preprosto pozovejo k prekinitvi ognja, omogočijo naslednjih šest do osem tednov popoln dostop do vse hrane in zdravil, ki gredo v državo,” je izjavil Biden.

Izraelski vojaški napad na Gazo je sprožil številne mednarodne kritike. Biden se je doma soočil tudi z mesečnimi protesti protivojnih aktivistov, muslimanov in arabskih Američanov, ki so zahtevali trajno premirje v Gazi in omejitev ameriške vojaške pomoči Izraelu.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo po izraelskih podatkih ubitih okoli 1200 ljudi, je naslednji izraelski vojaški napad na Gazo povzročil smrt več kot 33.000 ljudi, po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Večina od 2,3 milijona prebivalcev Gaze je bila razseljena.

ZDA so tradicionalno ščitile Izrael v Varnostnem svetu ZN, kjer so vložile veto na tri osnutke resolucij o vojni v Gazi. Bidenova kritika izraelskega pristopa in poziv k humanitarnemu ukrepanju morda nakazujejo premik v ameriški zunanji politiki glede konflikta v Gazi.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore