Biden poziva Netanjahuja k previdnosti v Rafi

Gaza Izrael [Foto: Zajem zaslona YT/PBS News]

Biden poziva Netanjahuja k previdnosti v Rafi

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedavnem telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem izrazil skrb glede nadaljevanja vojaške operacije v Rafi. Prav tako je Biden opozoril na potrebo po zagotovitvi varnosti za približno milijon ljudi, ki so se zatekli v to območje. Bela hiša je sporočila, da je Biden v luči izraelskih vojaških akcij poudaril tudi pomen načrtovanja zaščite civilnega prebivalstva.

Razprava med voditeljema je prišla kmalu po Bidenovih javnih izjavah, v katerih je kritiziral izraelski odziv na situacijo v Gazi kot “pretiran”. Prav tako so bila v ospredju prizadevanja za izpustitev talcev, ki jih je Hamas ugrabil med napadom na Izrael 7. oktobra.

Iz Bele hiše poročajo, da je telefonski klic trajal okoli 45 minut. Biden je med pogovorom izpostavil zaskrbljenost ZDA glede možne kopenske ofenzive na Rafah, ki bi, če ne bi bila skrbno načrtovana, lahko privedla do humanitarne katastrofe. Mednarodne humanitarne agencije so enake skrbi izrazile že prej. Opozorile so tudi na potencialno katastrofične posledice napada na gostoljubno mesto.

Netanjahu je v odgovor v nedeljskem intervjuju zagotovil, da izraelska vojska za zagotovitev varnega prehoda civilnega prebivalstva pred morebitnim napadom pripravlja “podroben načrt”. Netanjahu je skušal s slednjim omiliti strahove pred humanitarno katastrofo.

Jordanski kralj Abdulah osebno sodeloval v dostavi humanitarne pomoči v Gazo

V zadnjem izrazu solidarnosti z Gazo, je jordanski kralj Abdulah sodeloval pri zračni dostavi humanitarne pomoči v to vojno razdejano palestinsko enklavo, poroča državna televizija Al Mamlaka. Posnetki prikazujejo kralja v vojaški opremi na letalu, ki je del zadnje misije jordanskih zračnih sil za dostavo nujne medicinske pomoči poljskim bolnišnicam v Gazi.

Dostava, ki je potekala 6. februarja, poudarja vlogo Jordanije kot ključnega akterja v zagotavljanju pomoči Gazi. Kraljevina je postala edina arabska država, ki je organizirala zračne dostave v enklavo, deloma preko dveh zdravstvenih ustanov, ki jih upravlja. To je bila že enajsta takšna misija, pri kateri so v nekaterih primerih sodelovale tudi francoske in nizozemske zračne sile za dostavo sanitetnega materiala.

Kralj Abdulah je znan po svojem javnem pozivu k koncu izraelske vojaške operacije v Gazi. V sklopu svojih prizadevanj za dosego miru se bo kralj 12. februarja srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Washingtonu, kjer bo lobiral za takojšnjo prekinitev ognja. Jordanija, ki meji na Zahodni breg, izraža bojazen, da bi se konflikt lahko razširil, kar bi imelo nepredvidljive posledice za regijo.

Kraljeva neposredna vpletenost v humanitarne misije pošilja močno sporočilo podpore in solidarnosti z ljudmi v Gazi ter poudarja nujnost mednarodnih prizadevanj za reševanje humanitarne krize v enklavi.

[Vir: Hina]

Foto: Zajem zaslona YT/PBS News

Portal24