Biden praznuje 81 let: Razprave o njegovi primernosti za predsednika

ByAna Koren

20. novembra, 2023 , ,
Joe Biden [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Biden praznuje 81 let: Razprave o njegovi primernosti za predsednika

Ameriški predsednik Joe Biden praznuje 81. rojstni dan, kar postavlja v ospredje vprašanje njegove starosti in primernosti za predsedniški položaj. Raziskave javnega mnenja kažejo, da so Američani zaskrbljeni, ali je njegova starost primerna za nadaljnjo kandidaturo.

Biden, ki je zdaj najstarejši predsednik v Ovalni pisarni, se je na svoj rojstni dan pošalil, da je star “198 let”. Kljub temu pa si prizadeva prepričati volivce, da njegova bogata politična izkušnja in dolgoletna prisotnost v javnem življenju naredita razliko pri reševanju ameriških težav.

Če bi bil Biden ponovno izvoljen, bi bil ob koncu svojega drugega mandata star kar 86 let, kar bi ga postavilo v zgodovino kot najstarejšega predsednika ZDA. Do zdaj je ta naziv pripadal republikancu Ronaldu Reaganu, ki je svoj drugi štiriletni mandat končal pri 77 letih.

Njegov morebitni tekmec na volitvah leta 2024, nekdanji predsednik Donald Trump, ni bistveno mlajši, saj tudi sam šteje 77 let. Vendar pa raziskave kažejo, da Bidenova starost vzbuja več zaskrbljenosti med volivci. Anketa Reuters/Ipsos iz septembra je pokazala, da 72 odstotkov vprašanih meni, da je Biden prestar za predsedniški položaj, medtem ko jih le 39 odstotkov meni, da je še vedno dovolj mentalno aktiven za to funkcijo.

Za primerjavo, 56 odstotkov anketirancev meni, da je tudi Trump prestar za to funkcijo, vendar pa jih 54 odstotkov meni, da je dovolj mentalno bister, da se spopade z izzivi predsedovanja. Starost ostaja pomembno vprašanje v ameriški politiki, saj se volivci sprašujejo, ali so izkušnje in modrost, povezane s starostjo, dovolj za vodenje države v teh zahtevnih časih.

vir; Foto: Wikipedia/Gage Skidmore; Portal24