(Foto: Nexta)

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je kriza v Ukrajini globalno vprašanje, ki povečuje pomen ohranjanja mednarodnega reda, ozemeljske celovitosti in suverenosti. Biden je pripombe podal na otvoritvi srečanja “Quad” indo-pacifiških voditeljev v Tokiu, prekinil  je konvencijo in prostovoljno podprl ameriško vojaško podporo Tajvanu. Poudaril je, da bo Washington stal ob svojih zaveznikih in si prizadeval za svobodno in odprto indo-pacifiško regijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky pa je v ponedeljek v Davosu podjetnikom, ki so se zbrali s celega sveta dejal, da mora svet povečati sankcije proti Rusiji, da bi od uporabe brutalne sile za dosego svojih ciljev odvrnila druge države. Evropska unija se bo v nekaj dneh najverjetneje dogovorila o embargu na uvoz ruske nafte pravi Nemčija, Moskva pa pravi, da bodo njene gospodarske vezi s Kitajsko med izolacijo Zahoda zaradi konflikta v Ukrajini samo rasle.

Številne od 27 držav članic, ki so EU so še vedno močno odvisne od ruske energije, kar pa Kijev kritizira, saj da EU ni ukrepala dovolj hitro, da bi ustavila dobavo. Madžarska preden pristane na embargo, v nasprotju z državami EU, ki si prizadevajo za hitro odobritev embarga zahteva energetske naložbe. EU je osrednjim in vzhodnim državam, ki nimajo druge oskrbe kot rusko, ponudila do 2 milijardi evrov nekakšne odškodnine

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da se bo Kremelj osredotočil na razvoj vezi s Kitajsko, saj so bile gospodarske vezi z ZDA in Evropo prekinjene.

Vir: Reuters