Biden v Normandiji grožnje nacizma primerjal s sodobnim avtoritarizmom

Joe Biden [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Biden v Normandiji grožnje nacizma primerjal s sodobnim avtoritarizmom

Ameriški predsednik Joe Biden je v današnjem govoru ob 80. obletnici dneva D opozoril na podobnosti med grožnjo, ki jo je predstavljala nacistična Nemčija, in grožnjami, ki jih sodobni diktatorji in avtoritarni režimi predstavljajo današnjemu svetu. S svojim drugim govorom v Normandiji je želel okrepiti podporo Ukrajini in obsoditi izolacionistične težnje Donalda Trumpa, svojega tekmeca na prihajajočih predsedniških volitvah 5. novembra.

Biden je pozval Američane, naj se spomnijo Rangerjev, katerih junaštvo je na dan D omogočilo uspeh invazije. “Danes se tukaj ne zbiramo samo zato, da počastimo tiste, ki so 6. junija 1944 izkazali izjemen pogum, ampak da prisluhnemo odmevu njihovih glasov. Nismo pozvani, da plezamo po teh pečinah. Prosijo nas, da ostanemo zvesti temu, za kar se zavzema Amerika,” je dejal Biden.

Rangerji, elitne enote ameriške vojske, so 6. junija 1944 pod ognjem splezali na 30 metrov visoko pečino nad plažo Omaha in zajeli nemške topove, ki so ogrožali ameriške vojake.

Biden je za kraj govora izbral Pointe du Hoc, kjer je pred 40 leti njegov republikanski predhodnik Ronald Reagan obeležil obletnico dneva D. Reagan je takrat poudaril, da je za demokracijo “vredno umreti” in izpostavil željo Amerike po miru v zadnjih letih hladne vojne. Bidnov cilj je bil pokazati povezavo med drugo svetovno vojno, hladno vojno in ustanovitvijo zavezništva NATO ter sedanjimi prizadevanji v podporo Ukrajini, je pojasnil svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Poziv k obrambi svobode

Biden je na petdnevnem obisku v Franciji, kar je redko potovanje v tujino v volilnem letu, v katerem se sooča s tesno tekmo proti nekdanjemu predsedniku Trumpu. Trump je kritiziral stroške podpore Ukrajini po ruski invaziji in predlagal izolacionistično politiko “Na prvem mestu Amerika”. Biden je včeraj pozval k obrambi svobode in poudaril, da morajo zahodne sile podpreti Ukrajino v boju proti Rusiji.

Obletnica dneva D in spremljajoči dogodki so del Bidnovih predsedniških dolžnosti, ne volilne kampanje, a so mu ponudili priložnost, da pokaže razlike med seboj in Trumpom, poroča Reuters. Biden, najstarejši ameriški predsednik doslej, je skušal razbliniti skrbi glede svoje starosti s poudarjanjem možnih posledic drugega mandata za Trumpa, ki je označen za grožnjo ameriški demokraciji po vdoru njegovih podpornikov v Kapitol januarja 2021.

Desne stranke medtem pridobivajo podporo v Evropi. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v sredo opozoril, da bo, če bo Ukrajina uporabljala zahodno orožje za napade globlje v Rusiji, morda namestil konvencionalne balistične rakete.

Biden se je včeraj srečal z veterani druge svetovne vojne v Normandiji, danes pa se je v Parizu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore