(Foto: BBC)

Na tiskovni konferenci v Tokiu je ameriški predsednik Joe Biden danes dejal, da bodo, če bi Kitajska napadla Tajvan, ZDA vojaško posredovale in dodal, da je breme za zaščito Tajvana po invaziji Rusije na Ukrajino, še močnejše. Biden je, ko so ga vprašali, ali se je pripravljen vojaško vključiti v obrambo Tajvana, če bo Kitajska napadla, odgovoril: “To je naša zaveza.”

ZDA se tradicionalno izogibajo tako izrecnim varnostnim jamstvom Tajvanu, s katerim nimajo več pogodbe o medsebojni obrambi.  Zakon o odnosih s Tajvanom iz leta 1979, ki je urejal odnose ZDA z otokom, ne zahteva, da ZDA v obrambo Tajvana, če Kitajska napade posreduje s svojo vojsko. Vendar mora ameriška politika zagotoviti, da ima Tajvan sredstva za obrambo in preprečiti kakršno koli enostransko spremembo statusa na Tajvanu s strani Pekinga. Biden je v pogovoru z japonskim premierjem Fumiom Kishido dejal, da kakršno koli prizadevanje Kitajske, da uporabi silo proti Tajvanu, ne bi bilo primerno, dodal je, da bi to razdvojilo regijo in bo to še ena akcija, podobna tisti v Ukrajini.

V skladu s politiko “ene Kitajske” ZDA Peking priznava kot vlado Kitajske, a s Tajvanom nimajo diplomatskih odnosov. ZDA imajo veleposlaništvo v Taipeiju, in dobavljajo vojaško opremo za obrambo otoka. Biden je dejal, da pričakuje, da Kitajska ne bo poskušala zavzeti Tajvana s silo in dodal, da bo takšno dejanje povzročilo dolgoročno neodobravanje s strani preostalega dela skupnosti. Odvračanje Kitajske od napada na Tajvan je eden od razlogov, zakaj je pomembno, da ruski predsednik Vladimir Putin za svoje barbarstvo v Ukrajini plača visoko ceno, da Kitajska in druge države ne bi dobile ideje, da so takšna dejanja sprejemljiva.

Vir: Euronews