Bidnov slab nastop na soočenju pripisali slabi pripravljenosti in utrujenosti

Joe Biden [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Bidnov slab nastop na soočenju pripisali slabi pripravljenosti in utrujenosti

Soočenje med predsednikom Joejem Bidnom in njegovim republikanskim nasprotnikom Donaldom Trumpom, ki se je osredotočila na nedavno nesrečo vlaka, je sprožilo številne kontroverznosti in kritike. Odločitve, ki so jih sprejeli Bidnovi najvišji svetovalci, so bile predmet ostrih ocen demokratskih zaveznikov, donatorjev ter nekdanjih in sedanjih pomočnikov.

V četrtkovi 90-minutni razpravi je 78-letni Trump ponovil več že večkrat ovrženih trditev, vključno z njegovo trditvijo, da je na volitvah leta 2020 zmagal. 81-letnemu Bidnu teh trditev ni uspelo uspešno ovreči. Slednje pa je demokrate precej razburilo. Njegov nemiren nastop je sprožil pozive, naj odstopi od prizadevanja za drugi mandat.

Kritike Bidnovih svetovalcev

Eden izmed Bidnovih svetovalcev je izrazil razočaranje: “Moja edina zahteva je bila, da se spočije pred razpravo, vendar je bil izčrpan. Bilo mu je slabo.” Drugi so bili še bolj ostri. John Morgan, odvetnik in glavni zbiralec sredstev za Bidna, je izrazil prepričanje, da je bil Biden preveč treniran in izpostavljen neugodnim razmeram. Omenjeno pa je koristilo Trumpu. Morgan je pozval k odpustitvi svetovalke Anite Dunn in njenega moža Boba Bauerja, ki je igral Trumpa na vajah pred razpravo.

Bidnovo strategijo razprave je oblikovala vodja kampanje Jen O’Malley Dillon. Dillon je igrala tudi ključno vlogo pri Bidnovi zmagi leta 2020. Dunn, dolgoletna Bidnova pomočnica in nekdanji strateg kampanje Baracka Obame, je podprla to strategijo. Kljub visokim pričakovanjem so kritiki opozarjali, da je bil Biden premalo spočit in preobremenjen s podrobnostmi.

Biden je bil šest dni pred razpravo zaprt v Camp Davidu, kjer so potekale intenzivne priprave. Svetovalci so pripravili strog koledar priprav, v katerega so bili vključeni najbližji Bidnovi sodelavci, vključno z Ron Klainom, Dunnom in Mikeom Donilonom. Kljub tem prizadevanjem je Bidnov nastop razočaral mnoge. Biden je bil opisan kot utrujen in bolan, kar je negativno vplivalo na njegov nastop.

Kritike po razpravi

Po razpravi so mnogi kritiki izrazili mnenje, da bi se priprave morale osredotočiti na večjo vizijo za državo. Biden je bil opisan kot nedosleden, z bledim obrazom in hripavim glasom. Našteto pa naj bi bilo posledica dolgotrajnih potovanj in pomanjkanja počitka. Nekdanji posebni pomočnik predsednika Michael LaRosa je izrazil razočaranje nad Bidnovim nastopom. LaRosa je sicer poudaril, da Biden običajno dobro obvlada vprašanja zapletene politike.

V začetku tega leta so nekateri Bidnovi pomočniki razpravljali, ali naj se Biden sploh sooči s Trumpom, saj bi to lahko dalo Trumpu preveč javne pozornosti. Biden se je na koncu odločil za soočenje, kar je bilo presenečenje za nekatere svetovalce. Njegova ekipa je sprejela radikalne korake za nadzor pogojev razprave, vključno z zavrnitvijo treh načrtovanih predsedniških razprav septembra in oktobra, ki jih je organizirala Komisija za predsedniške razprave.

Dan po razpravi je Biden nastopil z odločnim govorom v Severni Karolini, vendar škoda že bila storjena. Demokrati zdaj razpravljajo o morebitnem novem kandidatu za leto 2024. Kongresnik Marylanda Jamie Raskin je za MSNBC povedal, da potekajo resni pogovori znotraj stranke glede prihodnjega vodstva. Raskin je dodal, da ne glede na to, ali bo Biden kandidat ali kdo drug, bo osrednji govornik na njihovi konvenciji.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikipedia/Gage Skidmore